Sao Paulo’da Geçirgen Cepheli Bir Ev: Cobogó House

Sao Paulo’da Geçirgen Cepheli Bir Ev: Cobogó House

İki katlı ev, çelik strüktür, çimento bloklar ve sıcak iklimde havalandırma ve aydınlatma sağlamak için Güney Amerika'da yaygın olarak kullanılan içi boş bir seramik olan Cobogó blokları gibi basit malzemelerle inşa edilmiş.

Brezilyalı ofis YTA, Sao Paulo’daki evin doğal olarak aydınlatılmasına ve iyi havalandırılmasına yardımcı olacak bir cephe oluşturmak için geleneksel Brezilya Cobogo bloklarını kullanmış.

Eve ismini veren “Cobogó” kelimesi, 1920’lerde Mühendis Amadeu Oliveira Coimbra, Ernesto August Boeckmann ve Antônio de is tarafından icat edilen bloklardan geliyor. Soyadlarının ilk iki harfiyle adlandırılan Cobogó bloklar, ilk başta çimentodan, şimdilerde ise seramikten yapılıyor. Gölge deseni oluşturan ve doğal havalandırma sağlayan Cobogo için geleneksel İslam mimarisindeki maşrabiyeden esinlenildiği düşünülüyor.

Projede kullanılan bu dekoratif paravanlar, ev sahiplerinin gün boyunca evden çalışabilmeleri için rahat bir ortam yaratmak amacıyla çelik çerçevenin bazı bölümlerine yerleştirilmiş.

Yapı zemin seviyesinde iki kanattan oluşuyor. Bir tarafta ev sahibinin çocukları için iki yatak odası, iki banyo ve merdivenin altına gizlenmiş bir oyun alanı tasarlanmış.

Diğer kanatta ise açık plan mutfak, oturma ve yemek alanı gibi bölümlere yer verilmiş. Sürgülü cam kapılar ve tavan pencereleri ile içeriye bol miktarda gün ışığı sağlanırken arka bahçeye ve havuza açılan bir verandaya da erişim oluşturulmuş.

Bahçe, ev sahibi ve deneyimli bir peyzaj tasarımcısı olan babası tarafından seçilen bol miktarda tropikal bitki örtüsüyle düzenlenmiş.

En üst katta ise ana yatak odası, ikinci bir oturma odası ve çalışma alanları tasarlanmış.

Çalışma alanlarından erişilebilen çatı terası da yemyeşil bir bitki örtüsüyle kaplanmış.

İç mekan mobilyaları, çelik ve betona tezat oluşturacak şekilde seçilmiş.

İç mekanları canlandırmak için parlak dolaplar, doğal ahşap mobilyalar ve geri kazanılmış parçalar gibi renkli unsurlar kullanılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın