6. Kentsel ve Bölgesel Araştırmalar Ağı Sempozyumu

KBAM tarafından her sene düzenlenen, bu sene ise tarihleri değişen sempozyum 8-9 Ekim 2015'te İzmir'de yapılacak.

KBAM’ın bu sene altıncısını düzenlediği, Gayrimenakul Odaklı Büyümeden Üretime Dayalı Büyümeye Doğru başlıklı sempozyum 8-9 Ekim 2015’te İzmir’de yapılacak. Sempozyumla ilgili KBAM’ın internet sitesinde yayınlanan metnin bir kısmı aşağıdadır:

Türkiye 1980 sonrasında gayrimenkule dayalı büyümenin gerçekleştiği ülkelerin en başında gelenlerden biridir. Ekonominin itici gücü olan sanayi üretimi bu dönemde geri plana itilirken, gayrimenkul yatırımları ve hizmetler sektöründeki gelişmelerle hızlı sayılabilecek bir büyüme yakalanmıştır. Ancak, son yıllardaki gelişmeler bu gelişme sürecinin sınırlarına gelindiğinin de işaretlerini vermektedir.

KBAM 2015 Sempozyumunun ana temasını gayrimenkul odaklı bir büyümeden üretim ekonomisine geçişi zorlayan koşullar, bunun gerçekleşme süreci ile bu dönüşümün mekana olası yansımalarıoluşturmaktadır. Aynı zamanda yeni ekonomik modelin tartışılması, bu yeni ekonominin nasıl ve hangi sektörlere odaklanacağı, mekansal yapıya etkileri ve mekansal planlamadan olası beklentiler de belirlenen temanın ana unsurlarını oluşturmaktadır.

Bu bağlamda sempozyum aşağıdaki sorulara yanıt arayacaktır:

  • Gayrimenkul odaklı büyümeden üretim ekonomisine dönüşü gerektiren nedenler ve dinamikler nelerdir?
  • Gayrimenkul odaklı büyüme modelinin ekonomik, sosyal ve doğal (çevresel) yapıya etkileri nasıl oldu?
  • Gayrimenkul odaklı büyüme kentlerin yapısını ve özelliklerini nasıl etkiledi, etkiliyor? Kent merkezlerinde ve çeperlerinde nasıl bir değişim, dönüşüm izlendi?
  • Girişimci bir devletten sanayi üretimini destekleyen bir devlete dönüşüm nasıl gerçekleşecek?
  • Yeni ekonomik modelin özellikleri ne olacaktır, ne olmalıdır?
  • Üretim odaklı bir büyümenin odaklandığı ana ilkeler ve sektörler neler olacaktır?
  • Bu dönüşümde devletin ve farklı kurumların işlevi nasıl olacaktır? Kurumsal yapıda gerekli dönüşümler nelerdir?
  • Bu çerçevede bölgesel, kentsel ve kırsal politikalarda nasıl bir değişim gerekecektir?
  • Üretime dayalı ekonomiye geçiş sürecinin kentlerdeki ve özellikle kent merkezlerindeki ve çeperlerindeki etkileri neler olabilir?

 

KBAM nedir?

Bir bilgi paylaşım ağı olarak KBAM’ın amacı kent ve bölge konularında bilimsel üretkenliğe ve ortak çalışmaya ivme kazandırmaktır. Birbirleri ile bilgilerini paylaşan, katkılarını izleyen, araştırmalarını takip eden ve ortak çalışmalar da yapan, bu yolla etkileşimli bir bilimsel topluluk oluşturmak amacındadır. Bu açıdan KBAM, üyelerinin ortak çalışma ve iletişimin yarattığı kazanımları tüm üyeleri ile paylaşmayı ve bu paylaşım sayesinde sadece bilgi değil yeni fikirler, kavramsal çerçeveler ve söylemler üretmeyi hedefleyen bir birliktelik ağıdır.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünün öncülüğünde başlatılan KBAM, sadece mevcut ilişkilerin devamlılığını değil, aynı zamanda yeni ilişkilerin oluşmasına ortam sağlayan bir ağ üzerinden işleyen bir örgütlenme oluşturmayı hedeflemektedir. Bunun için ortak hedefler etrafında buluşmayı ve bu birliktelikleri verimli kılacak şekilde paylaşımı amaçlamaktadır.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın