Foster + Partners ve BIG, Hatay’ın Yeniden İnşasına Yardım Edecek

Foster + Partners ve BIG, 6 Şubat'ta yaşanan depreminin ardından Hatay'ın yeniden inşasına yardım edecek.

Foster + Partners ve BIG, Türkiye Tasarım Vakfı liderliğindeki konsorsiyumun bir parçası olarak, depremde ağır hasar gören Hatay’ın yeniden inşasının masterplanına yardımcı olacak.

DB Architects ve KEYM de mimarlık, miras ve mühendislik gibi alanlarda 13 şirketten oluşan grubun bir parçasını oluşturuyor.

Çalışmanın odak noktası, deprem sırasında yüzde 80’i yıkılan Antakya’nın masterplanı. Masterplanın tamamı ise 2024’te açıklanacak.

Soldan sağa: Foster + Partners’tan Maria Letizia Garzoli, BIG’den Nathaniel Moore, Foster + Partners’tan Loukia Iliopoulou, Türkiye Tasarım Vakfı Başkanı Mehmet Kalyoncu, şehir plancısı Cem Yılmaz ve mimar Bünyamin Derman

Foster + Partners masterplana öncülük edecek

Hatay masterplanının arkasındaki ekibin liderliğini Foster + Partners üstlenecek.

Foster + Partners’ın üst düzey yöneticisi Nigel Dancey, “Tarihi Antakya kentine yönelik planların geliştirilmesine yardımcı olmak için yerel topluluklarla çalışmayı ve Türkiye’deki mimarlık, planlama, kentsel tasarım ve mühendislik uzmanlarıyla işbirliği yapmayı sabırsızlıkla bekliyoruz,” dedi.

Ekip, master planın özellikle kiliseler, camiler, hamamlar ve sinagoglar dahil olmak üzere “önemli alanların restorasyonuna” odaklanacağını söyledi.

DB Architects’ten Bünyamin Derman, “Bu tasarım, Hatay’ın kendine özgü kimliğini korumayı ve deprem risklerine karşı dayanıklı hale getirmeyi amaçlıyor. Deprem sonrası göç eden Hataylılar’ın memleketlerine dönmelerini sağlayacak bir master planı hayata geçirmeye çalışıyoruz,” dedi.

Master planın spesifik detayları henüz açıklanmazken Derman, yeni binaların çeşitli ahşap, çelik ve betonarme malzemelerden inşa edileceğini söyledi.

Ayrıca Antakya’daki avlulu ev tipolojisinden de yararlanılarak bölgenin tarihini kutlamak amacıyla “tarihi ve kültürel bir tur rotası” içereceğini ifade etti.

“Amacımız iş birliğini merkeze almak”

Türkiye Tasarım Vakfı’nın projeyle amacı, Türkiye’nin Şubat ayındaki depremlerden kurtulmasına yardımcı olurken aynı zamanda diğer ülkelerin afetlerden sonra yeniden inşa ederken öğrenebilecekleri bir model sunmak.

Türkiye Tasarım Vakfı’nın Mehmet Kalyoncu, “Hatay’da başarılı olursak, bu iş birliği ruhunu yerel halkın en çok ihtiyaç duyduğu yerlerdeki diğer Türk ve uluslararası iyileştirme ve canlandırma çalışmalarına da entegre edebiliriz,” diyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın