Gordion Antik Kenti UNESCO tarafından “Dünya Mirası” İlan Edildi

Antik dönemin en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Gordion Antik Kenti UNESCO tarafından “Dünya Mirası” ilan edildi.

© Penn Museum Gordion Project Archives

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında bugün alınan kararla Gordion artık bir dünya mirası olarak korunacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sosyal medya hesaplarından duyurduğu bu müjde ile Türkiye, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 20. kültür varlığını kaydettirmiş oldu.

Gordion’u UNESCO’da Dünya Mirası Listesi’ne taşıyan unsur ise sahip olduğu özgün ve eşsiz evrensel değerler oldu.

© Penn Museum Gordion Project Archives

Gordion Dünyanın En Uzun Süre Yerleşim Gören Nadir Alanlarından

Ankara’nın Polatlı ilçesinde antik dönemden günümüze ulaşan Gordion’da M.Ö. 2.500 yıllarında (Erken Bronz Çağı) başlayan yerleşim günümüzde antik kentin bitişiğindeki Yassıhöyük’te halen devam ediyor.

Antik Kent ve çevresinde 4.500 yıl süren uzun bir zaman diliminde çok az kesintiye uğrayan yerleşim Gordion’u dünyanın en uzun süre yerleşimin görüldüğü nadir alanlar arasına taşıyor.

© Penn Museum Gordion Project Archives

Frig uygarlığının başkenti olan Gordion’un yakın çevresinde göze çarpan çok sayıda Tümülüs M.Ö. 9. yüzyıldan M.Ö. 3. yüzyıla kadar olan farklı dönemlere tarihleniyor.

Sitadel Höyüğü Gordion Arkeolojik Alanı’nı oluşturan en önemli unsur olarak günümüze ulaşırken erken dönem Frig Kalesi surları ve anıtsal yapıları da o dönem için Anadolu’daki eşsiz birer örnek olarak öne çıkıyor.

Kaynak: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı

Ahşap Direkli ve Kirişli Camiler de UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Türkiye’den 2 Aday

Etiketler

Bir yanıt yazın