Delhi’deki Konut ve Sanatçı Atölyesini Bir Araya Getiren Proje: Farm 8

Studio Array, Delhi'deki sanatçının ev ve stüdyosu için mevcut temeli ve kolonları tasarım içine alan el dokuması bambu paneller ile kaplı, eski ve yeni arasında ilişki kuran bir proje tasarlandı.

Fotoğraflar: Edmund Sumner.

Farm 8 adı verilen proje, permakültür olarak bilinen sürdürülebilir, atıksız bir yaşam biçimini araştıran sanatçı kolektifi için tasarlanmış. Ayrıca hem konut hem de halka açık etkinliklerin düzenlenebileceği bir alan olarak hizmet verecek.

Alan üzerine yapılan bir önceki inşaat girişiminde, temeller ve kolonlar yerinde bırakılmış. Studio Array, permakültürün atık olmayan yaklaşımından esinlenerek, yeni tasarıma bunları entegre etmekle başlamış.

Siyah çelikten hafif bir yapı, örülmüş bambu ile doldurularak mevcut kolonları çevreliyor. Bu sayede geniş bir bahçe içinde tek eğimli hacimler oluşturuyor.

Sanatçıya ait mekanlar, hafif çelik, cam, bambu ve ahşap konstrüksiyonuna müdahale ederek yapısal bir kontrast oluştururken eski yapıyı kaplıyor ve sarıyor.

Doğu yönünde yer alan iki yatak odalı blokların her biri dokuma bambu paravan alanları ile bir banyo ile ayrılmış bir çift yatak odası içeriyor. Bu odalar aynı zamanda tuğla döşemeye sahip yarı kapalı ve açık dış mekanların bir karışımına açılıyor.

Stüdyo şeklindeki çalışma alanları ve bir mutfak, batıda yer almakta olup, yüksek, eğimli çatılardaki pencereler ve bahçeyle yakın bir bağlantı oluşturan cam alanlarla aydınlatılıyor.

Bir ağacın altında oturma deneyimini taklit eden, koruma hissini vermek için mevcut strüktür ile yarı açık alanlar oluşturulmuş.

Hem iç mekan hem de dış mekan malzeme paleti, sade ve zamanla yıpranacak ham malzemelerden oluşturularak bahçeye ve çevredeki katmanlara göre tanımlanmış.

Bina için geçirgen, yarı saydam bir kabuk oluşturan bambu panellerin yanı sıra, sıvalı duvarlar, beton döşemeler ve çıplak çelik karkas tavanlar ile dışarıdan içeriye süreklilik sağlanıyor.

Yarı açık yerleştirmelerde kullanılan harçsız tuğla döşeme, doğal peyzajın inşa edilen alana girmesine izin verme olasılığı ile birlikte doğayla ve bağlamla uyum sağlamak için tasarlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın