Riyad’ın Merkezine, Küp Şeklinde Dev Bir Gökdelen: Mukaab

Suudi Arabistan Hükümeti, Riyad'ın Murabba şehir merkezi planının bir parçası olarak 400 metre yüksekliğinde, küp şeklinde bir gökdelen inşa etmeyi planladığını açıkladı.

Riyad merkezinin kuzeybatısında inşa edilecek olan 19 kilometrekarelik proje, Suudi başkenti için yeni bir şehir merkezi olarak planlanıyor.

“Riyad’ın yeni yüzü” olarak adlandırılan yapı, “dünyanın en büyük yapılarından biri” olacak Mukaab yapısının etrafında inşa edilecek.

Yapı bir kenarı 400 metre olan bir küp şeklinde olup, teknik olarak bir süper yüksek gökdelen olarak, şehrin en yüksek yapısı olacak.

Küp şeklindeki yapı, modern Najdi mimarisinden esinlenerek, üst üste binen üçgenlerle bir cephe kurguluyor.

Merkezinde 2 milyon metrekarelik, spiral bir kule şeklindeki yapıda dükkanlar, kültürel ve turistik yerler bulunacak.

Murabba bölgesinde bulunan Mukaab yapısı, yeni kurulan New Murabba Development Company (NMDC) Başkanı Suudi Veliaht Prensi Mohammad bin Salman tarafından açıklandı.

Yapı 100.000’den fazla konut birimi, 9.000 otel odası, 980.000 metrekareden fazla mağaza ve 1,4 milyon metrekare ofis alanı içerecek.

Ayrıca içerisinde 80 eğlence ve kültür mekanı, teknoloji ve tasarım üniversitesi, çok amaçlı tiyatro sahnesi ve “ikonik” bir müze bulunduracak.

Suudi Arabistan hükümetine göre, proje 2030 yılına kadar tamamlanmış olacak.

Etiketler

4 yorum

Bir yanıt yazın