UNESCO Türkiye ve Suriye’de Depremden Etkilenen Tarihi Eserlerin Korunması için Destek Olacak

İki ülkeyi vuran depremlerin ardından Türkiye ve Suriye’de yıkılan veya tahrip olan tarihi ve kültürel alanlarda UNESCO, ICOMOS ile birlikte incelemelerde bulunarak, bu alanların hızlı bir şekilde korunması, onarılması ve güvence altına alınması amacıyla hasar değerlendirmesi yapılacağını açıkladı.

Türkiye’de, Roma, Sasani, Bizans, İslam ve Osmanlı dönemlerinin önemli bir merkezi olan UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı’ndaki çok sayıda yapının yıkılmasından üzüntü duyulduğu ifade edilen açıklamada, depremin merkez üssünden çok uzak olmayan ve Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbekli Tepe, Nemrut Dağı ve Arslantepe Höyüğü’nün zarar görme ihtimalinden endişe edildiği bildirildi.

Açıklamada Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Halep Antik Kenti’ndeki durumdan endişe duyulduğu da bildirildi. Kalede önemli hasar kaydedildiği, eski şehir duvarının batı kulesinin yıkılmış olduğu ve çarşıdaki birçok binanın hasar gördüğü ifade edildi.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, Twitter’dan yaptığı paylaşımda depremde ölenlerin yakınlarına başsağlığı mesajı gönderdi ve UNESCO’nun Paris merkezli kuruluşunun yetkisi dahilinde elinden gelen tüm yardımı yapacağını bildirdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın