İslam Sanatları Bienali’nin Kapanışı 23 Mayıs’a Uzatıldı

OMA, Suudi Arabistan’ın Cidde Havalimanı’ndaki Batı Hac Terminali’nde düzenlenen İslami Sanatlar Bienali’nin sergi alanlarını tasarladı. Bienal'in kapanış tarihi 23 Nisan'dan 23 Mayıs'a uzatıldı.

Küratörlüğünü Güney Afrikalı mimar Sumayya Vally’nin üstlendiği ve 23 Ocak’ta halka açılan İslam Sanatları Bienali’nin genel kimliği OMA tarafından tasarlanmış.

Bienal, 1980’lerin başında Skidmore Owings&Merrill tarafından tasarlanan Cidde’deki Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı’ndaki Batı Hac Terminali’nde düzenleniyor.

Çelik dikmelere asılan bir dizi fiberglas kumaş çadırdan yapılmış olan bu özgün havalimanı binası, 1983’te Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü kazanmıştı.

OMA, bienal için iki ayrı alan tasarlamış. Terminalin açık gölgeliği altında, Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye yaptığı Hicret olarak bilinen yolculuktan ilham alan “çöl benzeri bir manzara” yaratılmış. Mevcut yapının geometrisine uygun olarak düzenlenmiş çeşitli yüksekliklerde engebeler ve eğimli duvarlar, sanat eserlerini sergilemek için inşa edilmiş ve ziyaretçiler için bir keşif duygusu yaratılmak istenmiş.

Dışarıya konulmuş iki bağımsız pavyona, Mekke ve Medine’den gelen eserler yerleştirilmiş. Dışarıdaki atmosferin aksine, iki pavyondaki sergi alanları duvarların çevresini saran parlak, şeffaf bir perdeye gömülü şekilde yerleştirilmiş. Diğer tarafta, sanat eserlerini sergileyen bir dizi galeri içeren kapalı bir alan tasarlanmış.

“Karanlıktan aydınlığa bir yolculuk” olarak tanımlanan bu bölüm, 17. yüzyıl eserlerinin bulunduğu loş bir odada başlayıp Mescid-i Haram’ın merkezindeki bina olan Kabe’nin ilk Suudi kapısının bulunduğu aydınlık bir alanda sona erecek şekilde planlanmış.

Bienal kapsamında bazıları daha önce hiç görülmemiş 200’den fazla eski eser sergileniyor. Ayrıca, Suudi Arabistan ve diğer Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden İngiltere ve Güney Afrika gibi ülkelere çağdaş sanatçıların eserleri yer alıyor ve İslam’ın zamansız ritüellerine yeni bir boyut kazandırılıyor.

Diriyah Bienali Vakfı tarafından düzenlenen İslam Sanatları Bienali’nin küratörlüğünü Johannesburg merkezli ödüllü mimarlık ofisi Counterspace’in kurucusu Sumayya Vally, mimar Omniya Abdel Barr, arkeolog Saad Alrashid ve Smithsonian Enstitüsü Ulusal Asya Sanatı Müzesi emekli direktörü Julian Raby üstlenmiş.

İslam Sanatları Bienali İçin Bambu Camiler

Etiketler

Bir yanıt yazın