Görsel ve Fiziksel Deneyimi Zenginleştiren Gözlemevi

Emer-Sys tarafından Güney Kore’de tasarlanan gözlemevi görsel ve fiziksel deneyimi zenginleştiriyor.

Arsanın etrafındaki yaya yolu ve açık alan doğal bir biçimde gözlemevine doğru çekiliyor ve farklı yönlerde uzanarak Chuncheon Lakeside’ı keşfetmeyi sağlıyor.

Gözlemevinin etrafını saran merdiven ve konsol döşeme farklı açılardan Chuncheon Lakeside manzarasını görmeyi sağlıyor. Panoramik manzara ile bütünleşme deneyimi yaşatan açık teras manzarasının aksine, gözlemevinin merdiven ve sahanlıklarındaki küçük çerçeveler aracılığıyla gölü çevreleyen manzara, bir müzede bir resme bakıyor izlenimi veriyor.

Cephedeki binlerce damlacığı çağrıştıran deliklerin boyutları 0,5 cm ve 3,0 cm arası değişiyor. Göz hizasında %70 açıklık sağlıyor ve bakış açısına göre görüş kısıtlanıyor ya da artıyor. Bu delikler sayesinde içeriden ışığın etkisi hissedilirken dışarıdan ise kütle hissi azalıyor. Cepheyi kaplayan delikli panellerin yarattığı dalga benzeri şekil, Chuncheon Lakeside’ın yumuşak ama güçlü simgesinin sembolik görüntüsünü somutlaştırıyor.

İçe doğru kavisli paneller kendine ait bir strüktürel rijitlik sağlarken cepheyi destekleyici bağlantıları minimuma indiriyor. Ayrıca, bu kıvrımlı yüzeyler ışığın bakış açısına göre yansıma, geçiş, kesişme gibi çeşitli reaksiyonlarını gösteriyor. Bu değişimler içerideki beton çekirdeğin kütlesi ile örtüşerek gün içinde renkli bir derinlik hissi yaratıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın