BIG Vancouver’da Kıvrımlı Bir Gökdelen Tasarladı

BIG, Kanada’da üçgen bir tabandan yukarı doğru kıvrılan 155 metre yüksekliğindeki Vancouver House projesinin açılışını yaptı.

2020’de tamamlanan ancak yakın zamanda fotoğraflanan gökdelen, şehrin merkezindeki Granville köprüsüne giden rampaların yanındaki üçgen şeklindeki arsa üzerinde yükselen bükülmüş bir forma sahip.

Mimarlık ofisi, bu ayırt edici formu seçmelerinin nedeninin gökdelenin köprüden 30 metre geride olmasını sağlamak ve yerel bir parkı gölgede bırakmaktan kaçınmak olduğunu belirtiyor.

BIG’in kurucu ortağı Bjarke Ingels Vancouver’daki gökdelenin New York City’deki 1902’de yapılan ikonik Flatiron binasının çağdaş bir uyarlaması olduğunu ifade ediyor.

52 katlı gökdelen, bir spor salonu, kreş ve havuz içeren bir podyumdan yükseliyor.

Podyumun üzerinde yer alan 60.600 metrekarelik gökdelenin üst katları “şişeden çıkmış cin” gibi dikdörtgen bir forma dönüşen üçgen bir plana sahip.

Gökdelen, doğu ve batı cephelerinde düzenli aralıklarla yerleştirilmiş balkonların yarattığı ızgaralı bir görünüme sahipken, çıkıntısının alt kısmında kutu biçimli balkonlar tasarlanmış.

BIG projenin yanında yer alan köprünün altında çeşitli sanat alanlarının yaratılmasıyla birlikte, kentsel dokuda görünüşte kısıtlanmış alanların geliştirilmesi için bir örnek olabilmesini planlamış.

Mimarlık ofisi, gökdelen ile ilgili düşüncelerini “Kentsel tasarıma nasıl yaklaşılacağına dair bir model olan Vancouver House projesi altyapının altında, üstünde ve çevresinde unutulmuş alanların halk tarafından nasıl geri alınabileceğini ve sanat ile halkın buluşması için alanlar sunabileceğini gösteriyor” şeklinde özetlemiş.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın