ARKIV’den Seçtiklerimiz – Denizli

Türkiye'nin Mimarlık Arşiv'i ARKİV'de yer alan inşaatı tamamlanmış projelerden oluşturduğumuz seçkide bu seferki durağımız Denizli.

Köseoğlu Çarşısı (Yoldaş Mimarlık – 1994)

 

1994 yılında inşaatı tamamlanan Köseoğlu Çarşısı Yoldaş Mimarlık tarafından tasarlandı.

“Köseoğlu iş merkezinin temel konsepti, ana cadde ile işlek arka sokağı birbirine bağlayan bir “iç sokak” oluşturmak. İç sokak ortasındaki boşlukla ikiye ayrılmış. Bu boşlukla, hem katlar görsel olarak birbirine bağlanmış hem içerideki işyerlerinin yeterli ışık-hava alması sağlanmış. Ana cadde cephesinin tam ortasında bırakılan merdiven, üst katlara ulaşan bir “dikey sokak” olarak düşünülmüş.”

Doa Süt Üretim ve Yönetim Tesisleri (Trafo Mimarlar – 2009)

DOA Süt Üretim ve Yönetim Tesisleri Denizli’nin dışında, Laodikeia yakınlarında Korucuk köyünde yer alıyor.

“200 hayvanlık çiftlik kapsamında ahır, yem depoları, sağımhane, süt deposu ve yönetim binaları bulunuyor. Yapıların karakteri kırsal mimarinin çağdaş bir yorumu olarak geliştirildi.”

Denizli Hükümet Konağı (Serpin Mimarlık – 2012)

 

Sepin Mimarlık tarafından tasarlanan, Denizli Hükümet Konağı Mimari Projesi ve Yakın Çevresi Kentsel Tasarım Yarışması’nda 1.Ödül kazanan proje 2012 senesinde inşa edildi.

“Yarışma sürecinden başlayarak Denizli Hükümet Konağı Mimari Projesi ve Yakın Çevresi Kentsel Tasarım Projesi’ni gerçekleştirirken mevcut ve geçmiş değerlere sahip yapıları korumak; Denizli ve yöresinin mimari, tarihi ve kültürel özelliklerini yansıtan özgün bir hükümet konağı yaratmak ve gelişmekte olan Denizli’nin Delikliçınar-Bayramyeri hattında şekillenmiş bir merkez aksın tam ortasında; alanın çevresindeki odak noktalarını dikkate alarak bu alanın, şehrin gündüz ve gece kullanımını sağlayacak meydan ve bununla birlikte yönetim ve kültür hizmetleri verilebilecek donanımı sağlayan bir kentsel tasarım ortaya koymak, temel hedef olmuş.”

AGE Denizli DGS Kontrol Binası (Defne Önen Mimarlık-2013)

 

AGE Denizli Doğalgaz Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait kontrol yapısı ARKIV Seçkileri 2013’te yer alımıştı.

“Endüstriyel enerji üretim tesisinin içinde yer alan kontrol binası, tesisin tamamının görüşüne hakim bir kumanda kontrol katı, tesisi yöneten bir yönetim katı, pano ve kablo katlarından oluşmaktadır. Enerji üretim tesisinin her tarafından gelen kablolar bu yapı içerisinde birleşerek, tesis kumanda ve kontrol edilmektedir. Binanın mimari projesindeki ilk girdi yapının ana şemasını, akslarını, kat yüksekliklerini ve kütle yerleşimlerini tanımlayan mekanik projesi oldu, mühendislik gereklilikleri esas alınarak mimari proje oluşturuldu. proje aynı zamanda endüstriyel üretim yapan bir yapı olarak, ve bir makina estetiği ile tesisin diğer yapıları ile uyum içerisinde tasarlandı.”

Denizli Merkez Bankası (Cengiz Bektaş-1973)

Cengiz Bektaş tarafından tasarlanan Merkez Bankası Denizli şubesinin inşaatı 1973 yılında tamamlandı.

Denizli Erbakır Fen Lisesi (Orhan Şahinler-1997)

Erbakır Elektrolitik Bakır Mamulleri AŞ’nin paydaşları Erikoğlu ve Abalıoğlu ailelerinin girişimiyle ve mimar ve mühendislerin karşılık almadan gönüllü çalışmalarıyla inşa edilen lise 1997 yılında eğitime açıldı.

“Milli Eğitim Müdürlüğü’nün izni ile ilk defa özel olarak Fen lisesi ihtiyaç programına uygun olarak tasarlanmış yapıdır. Özellikle sınıflar 16 öğrenci için tasarlanıştır. Projede esas olarak ekonomiklik ön plandadır. Taşıyıcı sistem makul açıklıklarla kurulmuş ve mekânlar çok amaçlı, yoğun kullanılmıştır. Tasarım uygulamayı rahatlatmış, yapı kalemleri yalınlaştırılmış, en az detay gereksinimi olmasına dikkat edilmiştir.”

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Hizmet Binası (Küp Tasarım Ofisi-2020)

Küp Tasarım Ofisi tarafından tasarlanan Mimarlar Odası Denizli Şubesi, 2013 yılında TMMOB tarafından açılan serbest, bölgesel ve tek kademeli Mimarlar Odası Denizli Şubesi Hizmet Binası Yarışması ile elde edildi.

“Mimarlar Odası Denizli Şubesi Hizmet Binası Yarışması 26 Haziran 2013 tarihinde ilan edilip, sonuçlar açıklandıktan sonra hemen ruhsat projesi çalışmalarına başlanmış ve şube yönetimi ile beraber hızlı bir şekilde yine şubenin belirlemiş olduğu Hizmet binası yapım komisyonu ve yönetim kurulu desteğiyle 2015 yılında yapı ruhsatı alınmıştır.”

Denizli’de bulunan ve ARKIV’de yayınlanan, uygulanmamış projelerin tümünü buradan inceleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın