Melike Altınışık Architects Tasarımı “THE GATE” İnteraktif Enstalasyonu

Melike Altınışık Architects Tasarımı “THE GATE” İnteraktif Enstalasyonu

Melike Altınışık Architects – MAA tarafından tasarlanan THE GATE interaktif enstalasyonu, In-Between Tasarım Platformu küratörlüğü ve Yapı Kredi World öncülüğünde 21. Marka Konferansı kapsamında sergilendi.

“Nerede, nasıl ve ne yaşıyoruz? Yaşamak için nasıl bir evrene dönüşüyoruz? ”

Melike Altınışık Architects – MAA, tek bir cevabı olmayan ve hala cevaplarının peşinde koştuğu bu sorularla tasarladığı “THE GATE” enstalasyonunda “şimdi” ve “gelecek” arasında interaktif mekânsal bir arayüz sunarken aslen geleceğin yaşamları için doğaya ve insanlığa bıraktığımız yaraları sarmak adına enstalasyonu deneyimleyenlere yeni bir sürdürülebilir farkındalık kapısı aralamayı hedefliyor.

“THE GATE”, Tersane gibi neredeyse 550 yıllık yosunlaşmış ve katmanlaşmış bir tarihin tam ortasında başlayıp, doğanın ve beşerinin kavuştuğu; hareketi, sosyal karşılaşmayı, algısal varoluşu barındıran bulanık bir “an”da ve “mekân” da deneyimleyen bireyle var olur. İnsan yaşamı boyunca, var olduğu yerde süregelen bir sorgulama içindedir. “Şimdi ve Gelecek” doğadaki, evrendeki karşıtlık ve birbirini tamamlayıcılık ilkesini ifade eden genel bir ifadedir. Doğal-beşerî, güzel-çirkin, iyi-kötü, karmaşa-düzen gibi karşıt fakat diğeri olmadan kendisini tanımlayamayan düalitededir. Tersanenin tarihsel sürecindeki tüm mekânsal ve fonksiyonel dönüşümler aslen süreksizlik akseden doğal ortamındaki sürekliliğin düalitesidir. Tüm bu karşıtlıklar, ikilemler, dengeler, tamamlayıcılıklar içinde kendine yer bulur. Var olduğu konumda fiziksel olarak sahip olduğu ortama yeni bir kadraj tutar. İnsan bu kadrajdan daha önce farkında olmadığı eşikleri deneyimler. Denizi görürken karayı, yeryüzüne dokunurken gökyüzünü, geceyi bilirken gündüzü, “şimdiyi” yaşarken “geleceği” düşler.

“THE GATE” bulunduğu konumda, fiziksel katmanda onu çevreleyen tarihsel sürece maddesel oluşumunun başrolünde yer alan korten malzeme ile gönderme yapar. “THE GATE” karşıtlıkları, düaliteleri ve sınırsızlığın tarifini içinde barındıran kente, köşeleri olmayan korten kapı ile yeni bir kadraj tutarken, merkezinde yer alan perfore yüzey sayesinde tüm düaliteleri bulanıklaştırır. İnsan kara ile denizin eşik olduğu bu özel alanda yüzünü kente dönmüş ve “THE GATE”, i deneyimlerken aslen kendini ve arkasında bıraktıklarını aynı anda, aynı kadrajda deneyimleme fırsatı bulur.

“THE GATE”, şimdinin ve geleceğin hikayesini ise arakesitte yer alan yansıtıcı perfore edilmiş metal bir yüzeyle diyalog kuran dijital bir katman ile aktarır. Dijital katman AR (Arttırılmış Gerçeklik Teknolojisi) sayesinde enstalasyonu deneyimleyen bireyi zaman arakesitinde “Şimdi” ve “Gelecek” Dünyası ile yüzleştirir. “Şimdi” arayüzü her geçen gün dünyamızı ve yaşamları daha çok sarsan iklim sorunlarını görünür kılmak ve farkındalığı artırmak için AR dünyasında senaryolar oluşturur. Sürekli değişen bir dünyadaki bugünün doğa tahribatını, kentsel peyzajın gerçeküstü yok oluşunun deneyimlenmesini sağlar. “Gelecek” arayüzünde ise insan vahşi doğanın (re-wilding nature) dönüşünü değişen ve gelişen teknolojik tektoniklerle anlamaya başlar. “Gelecekte” vahşi doğa yeniden canlanacak ve insan, doğa, teknoloji harmonik dengede birbirine karışacaktır. Yeniden canlanan doğa, bugünün iklim krizi ile bir başa çıkma mücadelesini öyküleyecektir.

“THE GATE”, şimdi ve gelecek arasında sürdürülebilir bir köprü kurarak söylemek istediklerini AR kadrajından söyler ve insanları kendi morfolojisinin dışında farklı senaryoları ile karşı karşıya getirir. “THE GATE”, dönüşüme uğramaz, “THE GATE”, metamorfozun kendisidir. “THE GATE”in zaman içinde kurdurduğu bu yolculuk insanın doğa içindeki kendisinin sorgulamasıdır.

“THE GATE”, insan, doğa ve teknoloji birlikteliğinin deneyimidir.

Proje: THE GATE
Lokasyon: Tersane Istanbul
Yıl: 2022

Organizasyon: MARKA 2022
Sponsor: Yapı Kredi World
Kürasyon: In-Between Design Platform
Mimar: Melike Altınışık Architects-MAA

Tasarım: Melike Altınışık
Kreatif Medya Lideri: Bengü Özmutlu
Proje Ekip: Bengü Özmutlu, Elifcan Merden, Ece Tunca
Proje Kreatif Danışman: Melih Altınışık
Asistan Ekip: Selen Bektaş, Nursena Çolak, Abdullah Mallah, Mert Nalıncıoğlu, Duru Yolaç, Şeyma Olcay

Dijital Fabrikasyon: MAALab
Yapım: DDF – Dream Design Factory
Fotoğraflar ve Video: GRIYER – Mehmet Akif Sarı

Etiketler

1 Yorum

  • Ahmet Turan Köksal says:

    İnteraktifliğini anlayamadım ben bu eserin?

    “THE GATE” şunu yapar bunu yapar diye bayağı bir kendi kendini tanımlıyor ama ben anlayamadım.

    Biraz daha fazla açıklama olsa…

Bir yanıt yazın