Sanatçılar ve Sanat Kolektifleri için Uluslararası Çağrı: “İstenmeyeni Kabul Etmek Üzerine”

Udruga Lončari, deniz çayırı yataklarına ve bunların genel ekosistem için önemine ve çevremizdeki istenmeyen unsurlara odaklanan “It Is Not Too Late“ eko-projesinin bir parçası olarak 'On Accepting The Undesirable' temalı uluslararası bir sanat yarışmasına ev sahipliği yapıyor.

Deniz çayırı yataklarına ve bunların genel ekosistem için önemine ve çevremizdeki istenmeyen unsurlara odaklanan Eco projesi sanatçılar ve sanat kolektifleri için uluslararası çağrı yapıyor.

Katılımcılar, üç deniz alanında toplanan atıklardan bir sanat enstalasyonu oluşturmaya davet ediliyor. Bununla, insanın doğa üzerindeki olumsuz etkisinin kalıcı olarak gösterilmesi hedefleniyor.

Çağrı, insanların doğa üzerindeki olumsuz etkilerine karşı kalıcı bir uyarı olarak, toplanan atıklardan halka açık bir sanat enstalasyonu yapacak bir sanatçıyı işe almayı ama aynı zamanda hala çok geç olmadığını da hatırlatmayı amaçlıyor.

Proje, deniz çayırı yataklarının algılanması, değerlendirilmesi ve korunmasını kapsıyor. Bijela havzasının nehirlerinin bulunduğu bölgeden kirliliğin önemli bir kısmının kaldırıldığı sırada 1 ton cam ve diğer biyo-nötr atık toplandı. Bu malzeme çevre kirliliği sorununa işaret edecek şekilde kalıcı olarak sanatsal müdahale olarak kullanılacak.

Proje kapsamında, uluslararası bir kamu çağrısı ve uzman bir jüri aracılığıyla, çalışmaları belirli kriterlere en uygun şekilde olan sanatçıların projesi seçilecek: doğal ve sosyal bağlamla iletişim, hareketi ve doğayla tanışmayı teşvik ettiği fikriyle belirli fenomenleri ve mekanın sorunlarını içermek, nüfusa ve doğaya karşı duyarlılık.

Sanat enstalasyonu; mekandan toplanan atıkları, atık toplama, balıkçılık geleneği ve balıkçılık mirasına ilişkin kültür konusunda birlikte çalışan kişilerin deneyimlerini ve bu alanın doğal ve kültürel mirasını tasarım oluşturma unsurları olarak kullanacak.

Birincilik ödülü alan eser için, seçilen sanatçıya üretim maliyetleri hariç 22.000,00 HRK (3000 euro) tutarında ödül verilecek.

Yarışmadan önce, ilgilenen adayların kültürel ve doğal konumun özelliklerini tanıyabilecekleri bir sanatsal ve sosyo-kültürel atölye çalışması yapılacak. Atölye 20-23 Eylül 2022 tarihleri arasında Karin ve Lončari’de gerçekleştirilecek. Atölye çalışması ile mekansal yerleştirmenin seçimi ve kamusal alana yerleştirilmesinden sonra atölye çalışmaları ve kamu davetleri yoluyla çevre sorunlarını açmaya ve kapsayıcı sosyal ve yerel bağlamda sosyal ve ekonomik sorunlara sürekli olarak işaret edecek sanatsal eylemlerle iletişim kurmaya devam etmek amaçlanıyor.

Bu çağrı, aşağıdaki çağdaş sanat alanlarındaki sanat projelerine yönelik fikir veya konseptler için tüm bireylere veya kolektiflere açıktır:

  • intermedya ve sanat araştırma pratiği;
  • sanat, bilim;
  • biyo-sanat;
  • ses sanatı ve deneysel sanat eseri.

Yarışma 15 Kasım 2022 tarihine kadar açık olacak.

Seçilen adaylara yarışmanın sonuçları en geç 30 Kasım 2022’ye kadar bildirilecek.

Detaylı bilgi ve kayıt için tıklayın >> 

Etiketler

Bir yanıt yazın