İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Yirmi Yaşında

Mimarlık kültürüne katkı koymak, mimarlık mesleğinin toplumdaki saygınlığını ve etkinliğini artırmak, yapılı çevrenin niteliğini yükseltmek amacıyla kurulan İstanbul Serbest Mimarlar Derneği 20. yılını, tüm yıla yayılan “Dün, Bugün ve Yarın” teması altında toplanan etkinliklerle kutluyor.

20 yıldır Türkiye’nin önemli yapılarına imza atan İstanbul merkezli serbest mimarlık pratiklerinin yürütücülerinden aldığı güç ve yapı sektörünün tüm paydaşlarının desteğiyle mimari süreçlerin niteliğinin artırılması için projeler üreten İstanbulSMD, 20. yaşında kapsayıcı bir yaklaşımla tüm yıla yayılan ve farklı paydaşları buluşturan içerikler oluşturuyor.

İstanbulSMD 10. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Dilekci, İstanbulSMD’nin 20. yılına dair şu açıklamayı yaptı:

“İstanbulSMD’nin 20. yaşında yaptığımız tüzük değişikliği ile mimarlık ortamına katkı koyan, fiziksel çevrenin gelişimine destek veren farklı disiplinlerden paydaşları da dahil edebileceğimiz farklı bir üyelik kategorisi ile kapsayıcı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuştuk.

Yenilenen web sitemiz ve ağırlıklı YouTube kanalımızdan erişime açık olacak Türkiye mimarlık kültürüne ilişkin hazırladığımız özel içeriklerle, kültür ortamını, yapı sektörünün tüm aktörlerini, farklı kuşakları buluşturmayı, nitelikli bir etkileşim, tartışma ortamı ve arşiv oluşturmayı hedefliyoruz.

İstanbulSMD, Türkiye’nin ve dünyanın içinden geçtiği bu sarsıntılı dönemde, mimarı tasarım eyleminin iyimserliğine odaklanarak paydaşlarını, paylaşım kanallarını artırarak umutlu bir gelecek için adımlar atıyor.”

2022 “Gelecek, Geçmiş ve Bugün”

İstanbul SMD 20. yaşını tüm yıla yayılan, farklı mecralarda, farklı paydaşları buluşturduğu özel projeler ile kutluyor.

S.O.S. İstanbul Mimarlık Öğrencilerine Açık Fikir Projesi Yarışması

Kent ve kentli yararına “alternatif projeler” üreterek toplumun karşısına çıkmanın önemine inanan İstanbulSMD, Petra The Flooring Co. sponsorluğunda düzenlenen S.O.S İstanbul Yarışması aracılığı ile mimarlık öğrencilerini İstanbul’un sorunlu alanlarından  D-100 karayolu üzerine tartışmaya ve düşünce üretmeye davet ediyor. Ödüller Haziran 2022’de düzenlenecek kolokyum ve törenle sahiplerini bulacak.

Ustalara Saygı

Türkiye mimarlığının duayenleriyle yapılan söyleşilerle Mimar Banu Uçak tarafından hazırlanan dijital belgesel dizisi Ustalara Saygı, Çağdaş Türkiye Mimarlığı için önemli bir arşiv oluşturarak kuşaklar arasındaki diyaloğa katkı koymayı amaçlıyor. VitrA ana sponsorluğunda hayata geçirilen projenin lansmanı Ekim 2022’de gerçekleşecek. Mimarlık pratiklerinin monografik öykülerinin yansıra, Türkiye serbest mimarlık pratiğinin dönüşümünün de belgelendiği çalışma İstanbulSMD YouTube Kanalı üzerinden erişime açık olacak.

“ANTRE” Mimarların Buluşma Noktası

İstanbulSMD yönetim kurulu üyesi Görkem Volkan’ın güncel mimarlık pratikleri ile öne çıkan mimarları ağırladığı canlı yayınlanan söyleşi dizisi Seranit tarafından destekleniyor. Bugüne dek Melike Altınışık, Cem Sorguç ve Kerem Erginoğlu’nu konuk eden ANTRE’nin her bölümü canlı yayında bin kişinin üzerinde katılımla gerçekleşti. ANTRE’nin arşiv yayınları İstanbulSMD YouTube Kanalı üzerinden erişime açık.

Hikayesi Olan Projeler

Mimarlık kültürünün yaygınlaştırılması, nitelikli mimarlığın görünürlüğünün artırılması amacıyla projelendirilen Dalsan’ın desteklediği “Hikâyesi Olan Projeler” söyleşi dizisinde Türkiye’nin önde gelen mimarları, hikâyesi olan projelerinin işverenleri veya projenin ortaya çıkmasında önemli rol oynayan farklı paydaşları ile sohbet edecekler. Banu Uçak tarafından yönetilen, Arkitera iş birliği ile hazırlanan bu etkinlik dizisi Nisan 2022’den itibaren Arkitera’da yayınlanacak, takiben İstanbulSMD YouTube Kanalı üzerinden de erişime açık olacak.

Carlo Scarpa Sergisi

İstanbulSMD üyesi Cemal Emden’in fotoğrafladığı yüzyılın son zanaatkar mimarı Carlo Scarpa’nın yapılarına odaklanan sergi 3 Ekim 2022 – 22 Ekim 2022 tarihleri arasında FMV Galeri Işık’ta dolaşıma açık olacak. Seranit tarafından desteklenen sergi, zanaatı modern üretim süreçleriyle birleştiren 20. yüzyılın en özgün ve başarılı İtalyan mimarlarından Carlo Scarpa ekseninde mimarlık, fotoğraf ve metin arasındaki ilişkiyi merkeze alıyor.

İkili İş Görüşmeleri

İstanbulSMD’nin 2012 yılından bu yana düzenlediği, İstanbulSMD üyeleriyle yapı malzemesi sektör temsilcilerini buluşturan İstanbulSMD İkili İş Görüşmeleri 2022 yılında Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki defa düzenleniyor.

Yapı malzemesi üreticilerinin doğrudan sektörün karar vericileri olan mimarlarla buluştukları en önemli etkinlik olan İstanbulSMD İkili İş Görüşmeleri’nin ilki, bu yıl 26 Mayıs 2022 Perşembe günü saat 10:00 ile 18:00 saatleri arasında pandemi önlemlerinin maksimum düzeyde uygulandığı Point Hotel Barbaros / DIAMOND salonunda gerçekleşiyor.

İstanbulSMD Mimarlığa Katkı Ödülleri

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği mimarlık kültürünün geliştirilmesi, kurumlaşması ve yüceltilmesi amacıyla oluşturduğu ödül programı kapsamında iki yılda bir Mimarlığa Katkı Ödülü veriyor. 2022 yılı ödülleri, İstanbulSMD’nin 20. yılı için düzenleyeceği özel törende sahiplerini bulacak.

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nin etkinliklerinden haberdar olmak için www.istanbulsmd.org.tr adresinden etkinlikleri takip edebilir, bültenlere üye olabilirsiniz. Gerçekleşen tüm etkinliklere İstanbulSMD Youtube Kanalı üzerinden ulaşılabillir.

Etiketler

Bir yanıt yazın