Barselona’da Evsizler ve Yaşlılar için Bir Barınma Evi

Barselona’da Evsizler ve Yaşlılar için Bir Barınma Evi

Barselona’daki evsiz ve yaşlılar için Arquitectura Produccions, Pau Vidal ve Vivas Arquitectos tarafından tasarlanan proje, önceden demiryolu ile ayrılmış ve şu anda yeni kamusal alanlara açılan Eixample bölgesinin tek bir bloğunda yer alıyor.

Fotoğraflar: José Hevia

Birleşik iki ayrı hacim olarak inşa edilen bina, büyük bir orta avluya sahip.

Sokağa bakan bina bloğun önünü sağlamlaştırırken; ikinci yapı mevcut düzensiz kentsel boşluklara cevap vermek üzere arsa sınırlarından ayırılarak izole bir bina olarak tasarlanmış.

Zemin ve birinci kattaki geçici konut merkezine halka açık bir geçitten erişim sağlanmış. Konutların girişi, bağımsız bir kapalı lobi ve çift kat yükseklikli boşluklarla yana açılan alan üzerinden yapılmış.

Zemin ve çatı seviyelerinde, dairelerin küçük yaşam alanını telafi eden çok amaçlı oda, çamaşırhane, meyve bahçeleri, teraslar, sundurmalar gibi ortak ve açık alanlar planlanmış.

Yaşlılar için tasarlanan çapraz havalandırmalı tek yatak odalı dairelere, bir yürüyüş yolu üzerinden bir geçit ile erişilebiliyor.

Bu yol, mekanda bir ortak kullanım alanı tahsis edilmesini sağlarken, dairelerin mahremiyetini de düzenleyen bir ara alan görevi üstleniyor.

Merkezi mutfaktan, geniş sürgülü kapılı oturma odası ve yatak odasına doğru eğik görünümlerle mekansal algı genişletilmiş. Teraslar sayesinde, oturma odalarının dışarıya doğru genişlemesi sağlanmış.

Etiketler

1 Yorum

  • Özgür Savaş Özer says:

    Yıllar önce bir Trabzonspor başkanı dedi ki “İstanbul takımlarını yenebiliyorum ama İstanbul şehrini yenemiyorum.”
    Şimdi ben de bir futbolsever ve mimar olarak, bu seviye ve kaliteyi gördüğümde diyorum ki “Barcelona futbol takımına kafa tutabiliyorum ama Barcelona şehrinin yanına bile yaklaşamıyorum.”

Bir yanıt yazın