Özal’ın yaptırdığı ANAP binası alışveriş merkezi oluyor

Anavatan Partisi'nin kurucu Genel Başkanı Turgut Özal'ın 4 proje arasından beğenerek inşa ettirdiği, ANAP ve DYP'nin birleşmesinden sonra ise Demokrat Parti'nin kullanmaya başladığı binanın bir bölümü, borç sebebiyle iş merkezine dönüştürülüyor.

Anavatan kökenli siyasetçiler, binanın yıkılmasına karşı çıktı ve bunun “Turgut Özal’ın hatırasına saygısızlık” olduğunu savundu. Anavatan Partisi’nin kurucu üyesi ve eski bakanlardan Vehbi Dinçerler, “Siyasî partiler sadece parayla yaşamaz, oy alamaz. Kurucu büyüğünün manevî ve fizikî varlığını gömerek hayatta kalmaya çalışanlar, ne kadar gafil olduklarını ilk seçimde göreceklerdir. Anavatan kurucuları, bütün hukukî yolları deneyerek Özal’ın elleriyle yaptırdığı binasına sahip çıkacaklardır.” dedi. Hasan Celal Güzel de yapılanı “vefasızlık” olarak niteledi. Binanın temelinin atıldığı ve açıldığı günü çok iyi hatırladığını dile getiren Güzel, Turgut Özal’ın davasına ihanet edildiğini kaydetti.

Bir bölümü yıkılan binanın mimarı Doğan Tekeli de Özal’ın ricası ile çok büyük indirim yaptıklarını ve zarar ettiklerini, ancak ilk defa bir parti binası yapmanın heyecanı ile bunu kabul ettiklerini söyledi. Plan verilmediği için ucuzdan pahalıya 4 proje hazırladıklarını, Özal’ın bunlardan en pahalısını seçtiğini bildiren Tekeli, o zamanın parasıyla 50 milyon lira istemesine karşın, GİK üyelerinin bu rakamı 15 milyon liraya indirdiğini, Özal’ın da şahsen arayarak ekstra 2,5 milyon liralık indirim yaptırdığını anlattı. Doğan Tekeli, Erkan Mumcu’nun parti genel başkanı olmasından sonra kendisini aradığını ve partinin siyasî ve malî açıdan zor durumda olduğunu belirterek, kampüse yeni bir bina yapılabilmesi için kendisinden “binanın mimarî açıdan değeri olmadığına ilişkin” kâğıt istediğini bildirdi. “Erkan Bey, prestij projesi olarak gördüğüm bu binanın yıkılması için benden nasıl kağıt istersiniz?” dediğini anlatan Tekeli, Mumcu’nun çok ısrar etmesi üzerine sadece konferans bölümünün yıkılabileceğine ilişkin bir kâğıdı, Mumcu’nun gönderdiği avukata verdiğini söyledi.

Zeybek: Borçları ödemek için paraya ihtiyaç vardı
DP lideri Namık Kemal Zeybek, projenin eski Genel Başkan Erkan Mumcu tarafından başlatıldığını, kendilerinin tamamlamaya çalıştıklarını bildirdi. Mumcu’nun TBMM’de grup kurmasının ardından Hazine’nin “8,8 trilyon lira” ödeme yaptığını ve arkasından bu parayı geri almak için dava açtığını anlatan Zeybek, faizi ile birlikte geri ödenmesi söz konusu olan rakamın 13,5 milyon liraya çıktığını kaydetti. İki partinin birleşmesinin ardından artan borç yükünün sıkıntı oluşturmaması için bekleyen projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Zeybek, bir inşaat firması ile söz konusu alana yapılacak 31 katlı iş merkezi için “yüzde 50-50” anlaşma sağladıklarını söyledi. “Bize peşin para lazımdı o yüzden bize düşen payın yüzde 12,5’i karşılığında söz konusu firmadan 16 milyon lira aldık.” diyen Zeybek, bu parayla iki partinin borçlarının ödendiğini, hâlâ yüzde 37,5 pay sahibi olduklarını bildirdi.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın