İspanya’nın En Büyük Ahşap Konstrüksiyonlu Konutu Tamamlandı

Peris+Toral Arquitectes, İspanya'nın en büyük ahşap konstrüksiyona sahip konut binasını tamamladı.

İspanyol mimarlık ofisi Peris+Toral Arquitectes, Barselona’da, modüler ahşap karkas ve esnek yaşam alanları içeren 85 ünitelik bir sosyal konut projesi tamamladı. Mimar Marta Peris ve José Manuel Toral tarafından kurulan Peris+Toral Arquitectes, 10.000 metrekarelik bu binayı Cornellà de Llobregat’taki eski bir sinemanın yerine tasarladı.

Stüdyoya göre proje, İspanya’daki en büyük ahşap yapılı konut binası ve Bask ormanlarından toplanan 8.300 metreküp keresteden inşa edildi.

Toral, “Binanın yapısında hem üretimi sanayileştirmek hem inşaat kalitesini arttırmak ve üretim süresini kısaltmak hem de tamamen sürdürülebilir bir malzeme olduğu için ahşap kullanmayı seçtik,” diyor. Mağazalar ve kamu tesisleri içeren betonarme bir podyumun üzerine yerleştirilmiş proje, sakinleri için meydan işlevi gören merkezi bir avlu etrafında düzenlendi. Zemindeki bir revak, bu merkezi ortak alanı çevredeki mahalleye bağlıyor.

Plan yerleşiminin temel hedeflerinden biri, sirkülasyon alanlarını taşıyarak taban alanını maksimize etmek olmuş. Projede değerli kullanım alanı kaplayan iç koridorlar yerine, avluyu çevreleyen bir dizi kapalı teraslar dairelere direkt erişim sağlanıyor. Masif ahşaptan yapılmış merdivenler, merkezi meydanın dört köşesine yerleştirilmiş ve her kata ulaşıyor.

Konutlara açılan müstakil kapılar, yüzeylerde kullanılan oluklu metalle kaplanmış duvarların içine yerleştirilmiş. Terasları kaplayan metal ağ korkuluklar, avluyla ve diğer katlarla olan görüşün kesilmesini önlüyor.

Dikdörtgen binanın kat planı, benzer oranlarda birbirine bağlı odalardan oluşan modüler bir sistemden oluşuyor. Banyolar ve mutfaklar dahil tüm hizmet alanları, her iki tarafta esnek yaşam alanları ile çevrili merkezi bir halkada bulunuyor. Her konaklama birimi, iki veya üç yatak odasına sahip olmalarına göre beş veya altı modülden oluşuyor. Ana sirkülasyon alanı olarak koridorlar yerine açık mutfak modülleri kullanılıyor. Sürgülü kapılarla bölünebilen diğer odalar, merkezi mutfak alanlarına bağlanıyor.

Tasarımcılar, “Odaların büyüklüğü, kullanım belirsizliği ve işlevsel belirsizliğe dayalı esneklik sunmanın yanı sıra, ahşap yapı için optimal bir yapısal alan sağlıyor,” diyor.

Dairelerin dağılımı, hepsinin çift yönlü ve çapraz havalandırmaya sahip olmasını sağlıyor. Sürgülü kapılar, yaşam alanlarıyla dış cepheleri saran ikinci bir teras katmanını birleştiriyor.

Cephelere eklenen jaluziler, gün ışığının dairelere kontrollü girmesini sağlıyor. Ahşaptan yapılmış panjurlar, binanın genel görünümünü yumuşatırken ahşap tavanları ve zeminleri tamamlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın