Sağlık Çalışanlarına Adanmış Bir Sanat Yapıtı Yarışması Sonuçlandı

Bursa Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen Sağlık Çalışanlarına Adanmış Bir Sanat Yapıtı Yarışması'nın kazananları açıklandı.

1. ÖDÜL

73 – 27549
Şimal Avcı

2. ÖDÜL

75 – 16721
Regaip Adem

3. ÖDÜL

74 – 79153
Ezgi Oğur
Furkan Şanlı

MANSİYON

34 – 73195
İbrahim Özvariş
Nur Dilan Özdemir

MANSİYON

47 – 73590
Soner Kıyasoğlu
Samet Arslan

MANSİYON

77 – 95731
Yadigar Esin Esen

Sağlık Çalışanlarına Adanmış Bir Sanat Yapıtı Yarışması

Etiketler

5 yorum

  • Agah Çağrı Zorlu says:

    Birinci olan projenin maketinin 1/10 ölçekte olduğunu düşünmüyorum. Maket ölçeği konusunda sorulan sorulara basma kalıp cevaplarla çok ısrarlı bir şekilde cevap verilmişti. Maket ölçeğinin büyük olması yarışmacıları tasarımlarında küçük tasarımlar yapmaya mecbur bıraktığını düşünüyorum. 1 metrelik bir maket sana 10m2lik bir tasarım alanı verebilir. Halbuki maket ölçeği daha küçük olsa çok daha özgün çok daha kalıcı tasarımlar kamuoyuna kazandırılabilirdi. Şuan yarışma ödülleri hariç devletin 350 bin lirası, yere açılan 50 cmlik bir kare havuza harcanacak. Kesinlikle jüri maket ölçeğinden anlamıyordu ve şartnameyi hazırlayanlar bunun farkında değildi.

  • Dilara Özkan says:

    Üstteki yoruma katılıyorum. Şartnamede maket ölçeğinin 1/10 olduğu net bir ifadeyle belirtildi. Soru cevapta da maket ölçeğiyle ilgili bütün sorulara ısrarlı ve net bir şekilde 1/10 cevabı verildi. Ancak birinci olan projenin maketi 1/10’a yakın bile değil. E zaten bu kadar büyük ölçekli tasarımın 1/10 maketini yapmak mümkün de değil! Tasarımda ve tasarımcıda bir suç aramıyorum. Sorun tamamen şartname ve jüride.

    Jürinin belirlediği maket ölçeği; projenin doğasını, ölçeğini ve amacını da belirler. Israrlı bir şekilde 1/10 maket ölçeği belirleyip, 1/10 maketi yapılamayacak kadar büyük ölçekte bir projeye 1.lik ödülü vermek oksimoron bir durum oluşturuyor.

  • BURAK ÇIKIRIKÇI says:

    Yorumlar çok haklı. Öncelikle şartname, yarışmacıdan istenilenleri çerçeveler ve bu çerçeve doğrultusunda yarışmacı katılıp katılmama kararı verebilir. 1/10 maket ölçeği bu yarışmanın en öne çıkan ve soru cevaplardan eleştirilen maddesiydi. Dolayısıyla hem şartnamede hem soru cevaplarda tekrar tekrar 1/10 ölçek istenildiği takdirde bu karara uymayan bir proje seçilmiş olması yarışmanın en temel ilkelerinden olan adil değerlendirme açısından sorunludur. 1/10 maket ölçeği yarışmanın en başından itibaren mimari proje üretimi açısından kısıtlayıcı olmakla birlikte soru cevap döneminde katılımcıların bir çoğu jüriyi bu hususta uyarmıştır. Jüri bu haklı endişeleri soru-cevaplarda dikkate alıp ölçeği esnek bıraksaydı böyle bir itiraz durumuna yol açmamış olurdu. Şimdi ısrarla sorulması gereken sorular şunlardır:
    1- Jüri 1/10 ölçek üretimin bu yarışmada verimli olmadığına ne zaman karar vermiştir?
    2- Soru cevaplarda ısrarla 1/10 ölçek istenildiğinden haberdar mıdır?
    3- Tartışmaya açık olmayan şartname maddelerinin ihlal edilmesini yarışma kültürü açısından sorunlu görmemişler midir?
    Son olarak bu yarışmanın katılımcısı olmadığımı, proje göndermediğimi ve bu yorumu ileride açılacak yarışmaların ciddiyetinin korunması amacıyla yazdığımı belirtmek isterim. Birinci ödül müellifinin bu eleştirilerin muhatabı olmadığının altını çizer ve kendisini tebrik ederim. Eğer projesini detaylı şekilde yayınlarsa maketi ve projenin kalanını daha net değerlendirme imkanımız olur. Eğer eleştirirken gözümden kaçan nokta var ise özür dilerim.

  • Kerem Karacaoğlu says:

    Jüri raporunda hiçbir projenin maket fotoğrafı koyulmamış. Aynı belediyenin açmış olduğu önceki yarışmalarda her projenin detaylı jüri yorumu ve maket fotoğrafı bulunurdu.
    Ödülü alan projelere bakıldığında da projelerin alana yayıldığını ve 1/10 maketin yapımının mümkün olmadığını görüyorum. Ben ve benim gibi bir çok katılımcı jürinin zorunlu tuttuğu ”1/10 maket teslimi” sebebiyle küçücük bir alanı kullanmak zorunda bırakıldı. Bazı ”akıllı” katılımcıların da 1/10 maketi ”sistem maketi” olarak düşünüp projenin küçük bir kısmının maketini yaptığını gördük.
    Yarışma projelerinde senelerdir süregelen şartnameye uymama durumu, bu yarışmada çok daha rahatsız edici bir boyuta ulaşmıştır. Suç çoğunlukla jürinin saçma bir kuralı diretmesinden kaynaklı olsa da, katılımcıların da aynı şekilde yozlaştığını görüyoruz.
    1/10 maket kuralına uymak için devasa maketi üretmeye çalışan, ürettiği maketi şehir dışından veya kargo yoluyla anormal fiyatlara teslim etmeye çalışan, bunca çabaya rağmen haksızlığa uğrayıp şartnameye uymayan projelerin seçildiğini gören katılımcılara ”geçmiş olsun” diliyorum.
    Türkiye’deki yarışma prensibi hakkında tek dileğim ne dediğini ve istediğini bilen ve ”etik” bir değerlendirme yapabilecek jürilerin jüriliğe devam etmesidir.

    • Özgür Savaş Özer says:

      Ülkemizdeki yarışma ortamının özetini veren bir yorum olmuş. Aynıları daha önce bizim de başımıza geldi. Tamamının altına imzamı atıyorum ve size geçmiş olsun diyorum. İyi çalışmalar.

Bir yanıt yazın