Sonsuzluğa Uzanan Kitaplar: Dujiangyan Zhongshuge Kitapçısı

Çin’in Çengdu şehrinde bulunan Dujiangyan Zhongshuge Kitapçısı, X+Living tarafından tasarlandı.

Kitapçı, C formundaki ve doğal ceviz rengindeki görünüşte düzensiz dizilime sahip bir dizi benzersiz kitaplığa ev sahipliği yapıyor. Kavisli ve dinamik formlarıyla kitaplıklar, alanı bölüp mekânın mahremiyetini sağlarken ortaya çıkan okuma alanları, geleneksel kitapçılardan oldukça farklı görünümler sunuyor.

Bir sütundan bitişikteki başka sütunlara uzanan kitaplıklar, okurların merakını ustaca yakalayarak rotalarına yön veriyor.

Tasarımcılar, Merkezi Edebiyat Bölgesi’nde mekânsal sürekliliği görsel olarak artırmak, açık ve yüksek bir his yaratmak için ayna tavandan yararlanmış. Dujiangyan barajından ilham alan kitaplık duvarı, bir şehir duvarı gibi yukarı doğru uzanıyor.

Kitap masaları ise, siyah karo döşemenin etkisiyle göle sessizce demirlenen tekneleri andırıyor. Kitaplıklar arasındaki yürüyüş sırasında mimarinin geçirdiği değişimler ve dinamik estetik, şehrin ikliminde görülen değişimleri yansıtıyor.

Çocuklar için özel olarak tasarlanan okuma alanı, düzensiz bir bambu ormanından ilham alıyor. Kitaplık duvarı arasındaki dolambaçlı yoldan yürürken ortaya çıkan ve yaratıcı bir şekilde kitap raflarına dönüştürülen orman konsepti, yüksek dallara tırmanan pandalar gibi raflarda asılı duran panda Sichuan’ın illüstrasyonu ile tamamlanıyor. Aşağıya bakıldığında tepeler gibi yığılmış rengârenk minderler, çocuklar için sevimli bir okuma ortamı yaratıyor ve yere oturup dinlenmelerine imkân veriyor.

Merdivenlerden yukarı çıkıldığında erişilebilir alanlarda birçok kitap bulunurken insanların ulaşamadığı yerler ise kitap desenli kaplamalarla süslenmiş. Tasarımcı, doğaya duyduğu hayranlığın bir ifadesi olarak dağların ve nehirlerin ruhunu iç mekâna taşıyor ve okuyuculara zarif ve güçlü bir sanatsal manzara yaratıyor.

Kitaplık duvarındaki kapı açıklıkları ve görüş alanındaki farklı fonksiyonel alanları ile Dujiangyan Zhongshuge Kitapçısı, okuyucuların görsel deneyimlerini zenginleştiren mekânlar sunuyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın