Arkitera Seyahat Bursu’nun Sonuç Ürünü “Yolculuğa Doğru” İsimli Çocuk Kitabı Yayınlandı

Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından, Geberit sponsorluğunda düzenlenen, Arkitera Seyahat Bursu’nun 2021 bursiyeri Beyza Saral'ın, doğal kaynakların bilinçli kullanımının çocuk yaşta başlaması gerektiğini vurgulamak amacıyla hazırladığı "Yolculuğa Doğru” isimli çocuk kitabı, Arkitera’nın basılı yayını RAF Ürün Dergisi'ne ek olarak yayınlandı.

Tanıtım Metni:

“Yolculuğa Doğru” kitabı, doğal kaynaklarımızın tükenme tehlikesi ile karşı karşıya gelmesindeki sebeplerden biri; insan, kaynak ve teknoloji üçgenindeki ilişkisel kopukluğu ele alarak, bu üç ögenin uyumunu pilot, rüzgâr ve yamaç paraşütünün uçuş dansı ile anlatmaktadır.

Kitabın içeriğini oluşturan metin; doğal kaynakları tüketmeden teknoloji aracılığıyla kullanma yolculuğumuzda yapmamız gerekenleri, kaynağı olan doğayı tüketmeden var olabilen yamaç paraşütü aracının, verimli ve güvenli kullanılması için gerekli olan ilkeleri içermektedir. Sırasıyla; bireysel bilinçlenme, malzeme özelliklerini bilmek, aracın oluşma ve çalışma prensibini öğrenmek, çevre analizi, uygulama teknikleri, kaynak ve araçtan maksimum verim alma, ihtiyaca göre üretilen çözümlerin avantaj ve dezavantajlarını belirleme, toplumsal bilinçlenme sağlamaktır.

Bu kitap; gerekli ilkelerle bu üç olgunun uyumlu yolculuğuna odaklanırken, bu kapsamda gerçekleşen, doğal kaynaklardan üretilmiş diğer kaynaklarımızın ve eski teknolojilerimizin geri dönüşüm yolculuğunu da anlatmaktadır. Bu bağlamda kitapta, yolculuğa doğru attığımız ilk adımla beraber, üç olgunun; bekleyiş ve ilerlemelerini, aksaklıklar ve uyumunu, istek ve ihtiyaçlarını, benzer ve farklı yolculuklarını, eski ve yeni çıkılacak yolculukları görmekteyiz.

Bu çalışmada, uçuş dansını yapan pilot, rüzgâr ve yamaç paraşütünün, tıpkı dans hareketlerinin farklı olması gibi farklı öyküleri anlatılmaktadır. Böylece yoldaş olan insan, kaynak ve teknoloji ögelerinin, farklı bakış açıları sunulmuştur. Bu anlatım yöntemiyle, çocuklarda oluşturulmak istenilen çevre ve tüketim bilincine, çocuğun kendi sorgulamasıyla ulaşması amaçlanmıştır. Ayrıca kitapta, aynı sebepten dolayı, çocuğun farklı araçlar ile yolculuğu deneyimlemeleri sağlanmaya çalışılmıştır.

 

Beyza Saral Hakkında

1997 yılında doğan Beyza Saral, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. 2021 yılında Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. 2019 yılında Holoğlu İnşaat Tic. ve San. Ltd. Şti’de şantiye stajını tamamladı. 2020 yılında, minimum yaşam alanlarını deneyimlemek amacıyla ARES Shipyard’da askeri gemi projesinde staj yaptı. 2021 yılında Taşyapı-Kara İnşaat Adi Ortaklığı’nda yürütülen, Sultanahmet Cami Restorasyon Projesi’nin şantiyesinde stajını tamamladı. Öğrencilik yıllarında, halk dansları ile ilgilenen Saral, halen profesyonel olarak yamaç paraşütü sporu ve kaligrafi sanatı ile ilgilenmektedir.

[pdf-embedder url=”https://www.arkitera.com/wp-content/uploads/2021/12/YolculugaDogruSeyahatBursu.pdf”]

Etiketler

Bir yanıt yazın