Kayseri-Kocasinan Tren Garı Bölgesinde Şehir İçi Otel ve Spor Kompleksi Projesi

Kayseri-Kocasinan Tren Garı Bölgesinde Şehir İçi Otel ve Spor Kompleksi Projesi

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Mimarlık Bölümü 3. sınıf öğrencisi Esra Solak tarafından 2020-2021 Bahar Dönemi Vl. Proje kapsamında, Dr.Öğr. Üyesi Füsun Kocatürk ve Mimar M. Akif Kemerlioğlu yürütücülüğünde "Kayseri-Kocasinan Tren Garı Bölgesinde Şehir İçi Otel ve Spor Kompleksi Projesi" konu olarak çalışıldı.

Proje Raporu:

Proje alanı şehir merkezinde tarihi Kayseri Tren Garı’nın kuzeyinde bulunmaktadır. Tren garı şehir merkeziyle proje alanı arasında sınır oluşturmaktadır. Alanın kuzeyinde ise yoğun konut dokusu bulunmaktadır. Doğu ve batısı ise işlevlerle donatılı yakın çevresine karşın büyük ölçekli boş alanlarla çevrelenmiş durumdadır. Kent ölçeğinde değerli ve önemli bir alandır. Estetik, işlevsel ve ekonomik bir mimari temsili içeren bir tasarım ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Amaç; yoğun kent dokusu içinde bulunan büyük ölçekli ve tanımsız alanın kullanıcı için sürekli yaşayan, harekete ve spora olanak tanıyan yeni bir kurguyla ele alınmasıdır.

Proje kapsamında kapalı spor salonu, yarı olimpik yüzme havuzu, buz pisti, idari birim ve şehir içi otel tasarlanmıştır. Farklı kullanıma sahip fonksiyonlar fiziksel olarak da birbirinden ayrıştırılırken, birimler arasında konumlanan saçaklar hem ayırıcı hem de bağlayıcı elemanlar olarak çalışır ve görsel temasa dayalı bir süreklilik oluşturur. Açık alanda kurulan rampa ve merdiven ilişkileriyle de bir üst kota erişim için alternatif sunar ve kullanım senaryolarını çeşitlendirir. Toplanma noktası tüm kütlelerin odağı halindedir. Kullanıcılar birimlere bu odaktan kolayca dağılmaktadır.

Plan organizasyonunun okunaklı ve kullanıcıları kolayca yönlendirebilir olmasına dikkat edilmiştir. Kütlesel yapıda olduğu gibi plan şemasında da sade bir organizasyon kurgusu amaçlanmıştır. Spor salonu hentbol, basketbol ve voleybol gibi farklı müsabakalara imkân sağlamaktadır. Salonun uzun kenarında yer alan 1000 kişilik seyirci tribünlerinin altında oluşan ara kotta basın ve protokol fuayeleri ile seyirciler için büfeler bulunmaktadır. Bu ara kot sayesinde üst kata basın ve protokol üyeleri çıkmamaktadır. Tıpkı yüzme havuzunda olduğu gibi üst katta kesintisiz ve ferah bir seyirci fuayesi elde edilmiştir. Tribünler yüzme havuzunda da spor salonunda da yeşil alanı algılar konumdadır.

Otel ise Sıra Selviler caddesine yakın konumlandırılmıştır. Güney ısısından yararlanmaya dikkat edilmiştir. Süit odalar konut dokusunun olduğu kısma değil de şehri ve spor yapısını gören tarafa konumlandırılmıştır.

Cephede ise brüt beton, mesh malzemeler ve güneş kırıcılar kullanılmıştır.

Taşıyıcı sistem betonarmedir, salon çatıları ise çelik makas konstrüksiyondur.

Etiketler

Bir yanıt yazın