Afet Yasasının Gölgesinde ArkiPARC 2012’de Kentsel Dönüşüm Tartışmaları

Son yılların en tartışmalı konusu olan kentsel dönüşüm, ArkiPARC'ta masaya yatırıldı.

{video475 src=”http://player.vimeo.com/external/41286906.sd.mp4?s=bfff8531e8beae023f3d74fb47a53592″}

ArkiPARC 2012’nin ilk gününde düzenlenen panellerden biri de son yıllarda sıkça tartışılan bir konu olan kentsel dönüşüm konusu üzerine gerçekleşti.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelin konuşmacıları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, Kentsel Strateji Şehir Plancısı Faruk Göksu, Çalık Gayrimenkul’den Feyzullah Yetgin, Amplio Gayrimenkul Yatırım Başkan ve İcra Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu oldu.

Oturumun ilk konuşmacısı İrfan Uzun oldu. “Türkiye’de kentleşme ve kentsel dönüşüm” başlıklı sunumunda kaçak yapılaşmadan ve son dönemde sıkça tartışılan afet yasarından söz eden Uzun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüme bakışını açıkladı. Haliç’in kültür havzası olması ve Karadeniz kıyısında düşünülen yeni şehir planlarını ise olumlu gelişmeler olarak değerlendirdi.

İrfan Uzun’dan sonraki konuşmacı Şehir Plancısı Faruk Göksu ise, kentsel dönüşümün kavramsal içeriğine dair bilgi verdi ve kentsel dönüşümde uygulama konusuna eğildi. Kentsel dönüşümün tanımını, “gayrimenkul geliştirme değil, kamu desteğine ihtiyaç duyan sosyal ve fiziksel iyileştirme” olarak yapan Göksu, 3ADA1ADA Projesi üzerinden örnekler vererek uygulama sorununun çözümüne yönelik bilgi verdi.

Oturumun son konuşmacıları Feyzullah Yetgin Tarlabaşı Yenileme Projesi’ni anlatırken Alaeddin Babaoğlu ise Sütlüce’de başlayan kentsel dönüşüm sürecine dair bilgi verdi.

Oturum izleyicilerin soruları ile son buldu. Aziz Yeniay, izleyicilerin ilgisinden çok memnun kaldıklarını belirterek, oturumu kapattı.

Etiketler

Bir yanıt yazın