Ay’da Yaşam

Skidmore, Owings & Merrill ve European Space Agency (ESA)’nin Moon Village çalışmasını anlatan “Life Beyond Earth” isimli enstalasyon çalışması Venedik Mimarlık Bienali’nde sergileniyor.

Enstalasyon, ziyaretçileri yakın gelecekte, yeni yaşam biçimleri için bir test alanı ve uzayda küresel bir iş birliği modeli sunan Ay yerleşimine götürüyor.

“Life Beyond Earth, Ay’da sürekli ve sürdürülebilir bir insan varlığı için bir vizyon sunuyor. Enstalasyon, ziyaretçilerin yeni teknolojilerin ve insan uzay araştırmalarına yönelik iş birliğine dayalı bir yaklaşımın yeni topluluk biçimleri yaratabileceğini hayal etmesini sağlıyor.”
SOM Tasarım Ortağı Colin Koop

Moon Village projesi, ESA tarafından başlatılan multidisipliner bir girişimin sonucu. MIT AeroAstro Profesörü ve eski NASA astronotu Jeffrey A. Hoffman ile birlikte geliştirilmiş. Proje aynı zamanda Bienal’in “Birlikte nasıl yaşayacağız?” sorusuna da cevap veriyor.

“Life Beyond Earth, insan uzay araştırmalarına sadece bir tasarım zorluğu olarak değil, daha iyi bir dünya yaratmak için bir fırsat olarak bakıyor. Proje, uzayda küresel iş birliği ve kaynak paylaşımının herkes için nasıl daha iyi sonuçlara yol açabileceğini gösteriyor.”
SOM Direktörü Georgi Petrov

Ay’ın güney kutup bölgesinde önerilen konumu sayesinde, yerleşim, Ay yılı boyunca neredeyse kesintisiz gün ışığı alacak ve bu da enerji için güneş ışığından yararlanarak kendi kendine yeterli olmasını sağlayacak.

Modülün şişirilebilir tasarımı, roketle taşınmak üzere sıkıştırılmasına ve daha sonra Ay’da bir kez tam boyutuna şişirilmesine olanak tanıyor. Bununla birlikte, yapısal ve mekanik sistemleri merkeze yerleştiren önceki şişirilebilir tasarımlardan farklı olarak, SOM’un çözümü, yaşam deneyimini optimize eden açık bir iç mekana izin veriyor.

Enstalasyonda ayrıca Bienal ziyaretçilerinin Moon Village’ı çalışırken hayal etmelerine ve tasarımını şekillendiren karmaşıklıkları anlamalarına olanak tanıyan bir animasyon filmi de yer alıyor. Jeffrey A. Hoffman’ın anlattığı film, izleyicileri Dünya’dan Ay’a bir yolculuğa çıkarıyor ve yerleşimin zaman içinde nasıl büyüyüp gelişeceğini gösteriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın