Tarihi Aabenraa Kent Merkezinin Kapsamlı Dönüşüm Projesi

Güney Danimarka'da bulunan Aabenraa kasabasında, ADEPT ve Topotek1’in vizyoner kentsel planı, tarihi merkez ile yeniden tasarlanmış kamusal alanlar arasında güçlü bağlar oluşturuyor.

Bu kapsamlı dönüşüm sayesinde, Aabenraa’nın tarihi merkezi, daha uyumlu bir sokak ağı ve bireysel karaktere sahip tanımlanmış meydanlarla yeniden ortaya çıktı. Vizyoner planından sokak kaplamalarına varıncaya kadar kentin derinden algılanmasından doğan bu proje, kentsel potansiyeli daha güçlü bağlara ve ilgi çekici kamusal alanlara dönüştürdü.

Ana amaç, bir bütün olarak tarihi merkezin daha iyi algılanabilmesini sağlarken aynı zamanda yerel etkenlere bağlı olarak oluşabilecek daha özel, küçük kamusal alanlara da olanak sağlamaktı.

Dönüşümün asıl dayanağı tarihi merkezin karakterine, ölçeğine ve tecrübelerine dayansa da sokaklarına ve meydanlarına yeni, modern kimlikler de kazandırıldı. Bu kimlikler, döşeme kaplama desenleri ve çeşitli sokak aktivitelerini destekleyen sokak mobilyaları kullanılarak öne çıkarıldı.

Dönüştürülen bölge zeminine uygulanan özel yapım sarı-kahve tuğla döşemeler ile klasik arnavut kaldırımları arasında yaratılan farklılık, şehirdeki ölçekle ilgili detaylı bir tecrübe sunarken aynı zamanda kolayca tanınabilir, kimlikli bir sokak kaplaması oluşturuyor. Döşemenin desenleri ve malzemeleri, bölgede daha düşük hızı teşvik ederken, malzeme değişiklikleri aynı zamanda trafiği de ayrıştırıyor.

“Tarihi kentin dönüşümü sayesinde, Aabenraa vizyonumuzun büyük bir bölümünü yerine getirdik. Kentin tarihi kısmında tutarlılık ve daha iyi bağlantılar yarattık ve Kampüs ile şehir içi arasında daha iyi bir bağlantı kurduk.” Stig W. Isaksen – Aabenraa Kültür, Çevre ve İşletme Direktörü.

Etiketler

Bir yanıt yazın