Noa Burger Teşvikiye

Kat73 tarafından tasarlanan restoran İstanbul Teşvikiye'de bulunuyor.

Kat73, projeyi anlatıyor:

Noa Burger Teşvikiye, özellikle bölgenin mekânsal varlığına uyacak şekilde özelleşmiş, kendi içinde kültür oturtmuş bir topluluğa hitap edecek şekilde tasarlanmıştır. Noa Burger yalnızca hamburgerci olarak değil, ayrıca insanların keyifli vakit geçirebilecekleri ortak sosyal alan yaratma hedefiyle tasarlanmıştır.

Bu projede öncelikli amaç küçük ve dar olan mekanı geniş ve ferah bir hissiyata dönüştürmekti. Bunu yaparken belli kalıplara uygun olarak tasarlanmış mekanlardan öte, mekanın kendi kimliğini oluşturduğu, doğal malzemelerin kullanıldığı zamansız bir mekan yaratılmıştır.

Beton ve ahşabın birlikteliğiyle tasarlanan mekan, minimal bir tasarım anlayışıyla birlikte malzemenin dokusunu hissedebileceğimiz fiziksel bir deneyim sunmaktadır.

Mekana girildiğinde sol tarafta bizi merdiven karşılamaktadır. Merdivende beyaz ahşap kaplama ve meşe lata detayları, ince demir korkuluk sadeliğiyle buluşmaktadır. Merdivenin altında oluşan ölü alan, iç mekan bitkileri ve logo ile bir vitrine dönüştürülmüştür. Duvarlar ile birlikte çalışan çelik konstrüksiyon oturma alanları düşünülerek yerden kazanım sağlanmıştır. Mekana girdiğimizde sağ tarafta kalan oturma alanlarında ahşap kaplama ve kahve tonları tercih edilmiştir. Karşı tarafta kalan alanda ise duvardan oturma alanına taşan beton kaplama, masa ve sandalyelerde aynı tonları bulması amacıyla gri renkler tercih edilmiştir. Aynı tonların kullanılması o alanın daha az göze çarpması amacıyla kurgulanmıştır. Bu sayede daha geniş bir perspektif sunulması sağlanmıştır. Kendi içinde eriyen bu gri alan cam ile ayrılmış açık mutfak alanı mekana dahil edilmiştir.

Böyle küçük bir mekanda olabildiğince yer kazanmak için kullanılan duvarlar ve strüktürel elemanlar fonksiyonel mobilyalara dönüştürülmüştür.

Mutfağın karşısında bulunan alana bar düzeni yerleştirilerek ekstra oturma alanı kazanılmıştır. Asma katta da korkuluktan bir tablaya dönüşen, galeri boşluğunu izleten bar düzeni kurgulanarak olabildiğince yer kazanılmıştır. Alt katta girdiğimiz anda gözümüze çarpan beton dokulu gri alan üst katta da devam etmektedir. Farklı katlarda ancak aynı aksta çalışan bu alanlar mekanda bütünlük hissini vermeyi sağlamıştır. Tuvaletler asma katta beton duvarın arkasına saklanmış, mekandan ayrıştırılmıştır. Mekanın beyaz kahve ve gri tonuna hareket katmak amaçlı mekan ile ilişkilendirilen görseller üretilmiş, mekana renk katılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın