‘Sulukule’de evleri dağıtacağız’

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir Sulukule'deki yenileme projesini iptal eden mahkemenin kararını yanlış bulduğunu söyledi.

Sulukule’deki yenileme projesini iptal eden mahkemenin kararını yanlış bulduğunu söyleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, mahkeme kararı uyarınca inşaatın 11 Temmuz’da duracağını ancak zaten yüzde 95’i biten 620 daire ve 53 dükkânı 26 Haziran’da kurayla sahiplerine teslim edeceklerini açıkladı.

5366 sayılı yasa her şeyin üstünde, nokta
Yenileme projesini iptal eden mahkemenin “yasayı yanlış anladığını” savunan Demir, kararın Danıştay’dan döneceğini savundu. “Danıştay’dan projeye ret çıkma ihtimali yok” diyen Demir şöyle konuştu:
“(İdari Mahkeme’nin) kararıyla ilgili ciddi sıkıntı var. 2863 Sayılı Koruma Kanunu’yla karıştırılmış. Kararda ‘Önce imar planı yapın, sonra uygun avan proje yapın’ deniyor, ‘İmar planına aykırı’ deniyor. Ama 5366 sayılı yasa imar olsun olmasın her şeyin üstünde. Biz bir yeri yenileme alanı ilan edince planla alakamız kalmıyor. Biliyorsunuz deprem kanunu çıktı. Bu da sit alanı olmayan yerlerin dışında da 5366’nın uygulanması kanunudur. Gelecekteki bu gibi sıkıntıları bertaraf etmek için Danıştay’ın vereceği karar bir içtihat, karine olacak.”

Bilirkişinin üç raporda da eleştirdiği noktalara değinen Demir, “Sur koruma bandını daraltmışsınız diyorlar, yüzde 100 muhafaza ettik. Yeşil alan yok diyorlar. Belediyeye ait yeşil alanı projeye kattık. 620 evi sığdırabilmek için kaç aile varsa o kadar ev yaptık. İnsanlar teneke barakalarda yaşıyorlardı, şimdi en küçük daire 65 metrekare” dedi.

İnşaatı basın mensuplarına gezdiren Demir, evlerin fiyatlarının sorulması üzerine “Pahalı. 300 bin liradan aşağı değil” diye cevap verdi. Demir, 24 Nisan 2012’de Anıtlar Kurulu’na yeni bir avan projeyle müracaat ettiklerini ve sonucu beklediklerini söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın