Hürriyet Gazetesi yazarlarından Doğan Hızlan'ın İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları adaylığı ile ilgili yazısı.
Yarın, 1 Ağustos 2012 günü Londra’da önemli bir toplantı yapılıyor.
İki gün sürecek bu toplantıda 2020 Olimpiyat Oyunları’na aday kentler, söz konusu seçim konusunda, kendi sunumlarını yapacaklar.
Sanırım İstanbul’u 2010 Avrupa Kültür Başkenti yılında birçok yabancı tanıdı. Ayrıca birçok uluslararası müzik, sanat festivallerinde İstanbul’un başarısı artık biliniyor.
Londra’da yapılacak toplantıda, dünyanın en önemli 12 şehrinin kültür yöneticileri katılıyor.
Toplantı, Londra Belediyesi kültür direktörlüğünün ev sahipliğinde yapılıyor.
İstanbul Kültür Müdürü Ahmet Emre Bilgili de burada İstanbul adına bir konuşma yapacak. Hiç kuşkusuz içeriğinde, neden olimpiyatların İstanbul’da yapılmasına dair gerekçeleri sunulacak.
Ayrıca, gerekçe mahiyetinde, bilgilendirme amacı taşıyan 75 sayfalık rapor da bu toplantıda sunulacak. Ahmet Emre Bilgli’nin toplantı, niteliği, amacı üzerine verdiği bilgilerden bir bölümünü yayınlıyorum:
“LONDRA Belediye Başkanı’nın girişimiyle Dünya Şehirleri Kültürel İncelemesi 2012 çalışması başlatılmıştır. Bu çalışma çerçevesinde, dünyada ekonomik ve kültürel açıdan önemli konumda bulunan şehirler belirlenmiş ve bu şehirlerin kültürel ortamları belirli kriterler uyarınca incelenmiştir. Bu kriterler; müze sayısı, kütüphane sayısı, kültürel hayata katılım durumu, kültürel üretim, yaratıcı ve kültürel endüstriler, kültürel tüketim gibi unsurları ele almıştır. Dünya Şehirleri Kültürel İncelemesi 2012’nin amacı, katılımcı kentlerin kültürel ortamlarının sağlıklı bir şekilde tasvir edilmesinin ardından, bu şehirler arasında karşılıklı öğrenme, deneyim ve iyi uygulama paylaşımı ve küresel rekabet edebilirliğin güçlendirilmesidir. Bu çalışmada yer alan şehirler, Londra, Paris, Berlin, New York, Tokyo, Şanghay, Bombay, Singapur, Sao Paulo, Sydney, Johannesburg ve İstanbul’dan oluşmaktadır.
Şehirlerin kültürel ortamlarına ilişkin verilerin ve bilgilerin derlenmesinin ve işlenmesinin ardından hazırlanmış olan Dünya Şehirleri Kültürel İncelemesi 2012 Raporu’nun açılışı 1 Ağustos 2012 tarihinde, Londra’da gerçekleştiriliyor. Bunun hazırlık toplantısı Şanghay şehrinde ilgili şehir temsilcilerinin katılımıyla altı ay önce yapılmıştı.
Burada katılımcılar kendi şehirleri konusunda genel, kültürel ortamları konusunda ise ayrıntılı sunumlar gerçekleştirmişti. (…) İstanbul sunumunun katılımcılar tarafından ilgiyle izlendiği gözlemlenmiş ve İstanbul soru-cevap kısmında en çok ilgi gösterilen şehirlerden biri olmuştu. Ayrıca, Dünya Şehirleri Kültürel İncelemesi 2012 raporunu hazırlamakta olan ekip ile yapılan görüşmelerde, kültürel istatistik ve veriler açısından İstanbul’un en güçlü şehirlerden biri olduğu ve bu bağlamda özellikle Kültür Envanteri Projesi’nden ciddi şekilde faydalanıldığı öğrenilmişti.
Şimdi 1 Ağustos tarihinde Londra’da yine aynı şehirlerin katılımı ile ortak hazırladığımız bu raporu birlikte ilan edeceğiz. Aynı zamanda bu çerçevede çalışmalar yapılacaktır. İstanbul’u temsilen katılacağız ve programda olduğu üzere katılımcılara hitaben bir de konuşma yapacağız.
Bu çalışmaya katılımımız; İstanbul’u kültürel açıdan dünyanın önemli şehirleri ile aynı konumda ve birlikte hareket etmesi felsefesinin ve anlayışının bir ifadesidir. (…) İstanbul, dünya şehirleri arasında kültürel potansiyelini ve imkânlarını daha etkin kullanma çabası içerisinde olacaktır.”