Mallorca’da Zeytin Ağaçları ve Kaya Kütleleriyle Bütünleşen Evler

Mar Plus, İspanya'nın Mallorca kentinde içinden sarp kayalar geçen çevre dostu evler tasarladı. Tramuntana dağlarında yükseklere gizlenmiş olan konutlar, devasa kayalarla kesintiye uğramış zeytin ağaçlarından oluşan geniş bir koru ile çevrili.

Pembe ev ve mor ev olarak adlandırılan evlerden, “pembe ev” tamamen yeni bir yapı olarak tasarlanırken, “mor ev” önceden var olan bir yapının yeniden işlevlendirilmesinden oluşuyor.

Ekip, evler yapılırken ağaçları ve kayaları kaldırmaktan kaçınmış. Mimarlık ofisi, evlerin iç mekanlarını, doğal mağaraların veya oyulmuş alanların tek tip materyalliğinden esinlenen bir taktik kullanarak, canlı ve tekdüze bir görünümle ifade etmiş.

Manzaraya dağılmış mevcut taş yapıları yansıtacak şekilde düzenlenen konutlar temel gereksinimlere cevap verecek şekilde tasarlanmış. Konutlar, yatak, banyo, şömine, lavabo, fırın, mutfak eşyaları ile evin arkasındaki güneş panelleri ile çalışan bir buzdolabını içeriyor.

Ekip, “pembe evi” mağara benzeri iç mekan ve aynı zamanda modernist bir atmosfer ile tasarlamış. Mekandaki pembe sıva, zeytin ağacı yaprağının altında görülen soluk yeşil gölgeyle tamamlayıcı olacağı düşünülerek tercih edilmiş.

Stüdyo, “mor ev” ile yüzlerce yıl öncesine dayanan önceden var olan bir yapıyı -depo olarak kullanılan harap bir barakayı- yeniden düzenlemiş. Mekanın sınırlarını belirleyen zemin, kayaların arasına akıcı beton ile döşenmiş. Ekip, bu evin yüzeylerini baştan başa, zeytin yaprağının koyu, parlak üst tarafına daha çok benzediğini düşündüğü bir ton olan koyu mor sıva ile kaplamış.

Etiketler

1 Yorum

  • Orhan KELEŞ says:

    ”çevre dostu evler tasarladı.” cümlesi tartışmaya o kadar açık ki.bizler evler,yapılar inşa ederken çevreye ne kadar dost elini uzatabiliriz.çevre dostu malzemeler kullanarak çevre dostu evler mi yapılıyor.insan üretimi olan yapılar ile çevre ne kadar dost olabilir?bu kavramların içi son dönemlerde oldukça oyuldu ki.ne yazık ki ,hala devam ediyor.

Bir yanıt yazın