Tayvan Taichung’un Eski Havaalanının Bulunduğu Yere Park Yapıldı

Fransız peyzaj mimarlık ofisi Mosbach Paysagistes tarafından tasarlanan Tayvan, Taichung'daki Phase Shifts Park, şehrin sıcağına ve kirliliğine karşı bir sığınak oluşturmak için doğa ve teknolojiyi birleştiriyor.

Tayvan, Kuroshio okyanus akıntısından dolayı nemli bir subtropikal iklime sahip. Park, çevre düzenlemesi ve teknoloji yoluyla daha taze, daha temiz hava alanları yaratmak için tasarlandı.

Taichung’un eski havaalanının bulunduğu yere inşa edilen parktaki dolambaçlı patikalarla birbirine bağlanan açık oyun alanları yağmur suyunu yönlendiren dalgalı yüzeylere sahip.

Tasarım ekibi, üç hesaplamalı akışkanlar dinamiği simülasyonundan elde edilen verileri kullanarak bir dizi harita oluşturarak işe başladı. Bir harita sahadaki ısı dağılımını; ikincisi nemi ve üçüncüsü ise hava kalitesini kapsıyor.

Phase Shifts Park’ta kullanılan soğutma teknolojileri arasında su buharı bulutlarını serbest bırakan sisleme cihazları ve parkta yürürken insanlara soğuk hava üfleyen yer altı ısı eşanjörleri yer alıyor. Kurutma cihazları, havayı sirküle etmeden önce havadaki suyu emmek için silika jel kullanır, hava filtreleri ise partikül madde gibi kirleticileri araç emisyonlarından uzaklaştırıyor.

Sivrisinek kovucu cihazlar, bir yusufçuk kanatlarının frekansını taklit eden insan kulağının algılayamayacağı kadar yüksek, rahatsız edici böcekleri uzaklaştıran bir ultrason dalgası yayıyor.

Bu teknolojiler ve parkın aydınlatması, 70 hektarlık arazinin kuzey ve güney tarafındaki güneş panellerinden güç alıyor.

Mosbach Paysagistes, gölge oluşturarak veya güneş ışığını yansıtarak doğal bir soğutma cihazı görevi görmesi için geniş, mumsu yaprakları veya beyaz çiçekleri olan ağaçlar dikmiş. Bu ağaçlar ayrıca ani yağmur geçişlerinden korunma da sağlıyor ve havadaki nemin bir kısmını hava kökleri yoluyla emerek azaltıyor.

Mosbach Paysagistes, Phase Shifts Park çevresinde, belirli yerel böcekleri ve vahşi yaşamı teşvik etmek için her biri farklı yerel bitkiler içeren bahçeler de tasarladı.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın