Milli Arşiv Sitesi tamamlanıyor

TOKİ’nin Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü için İstanbul Kağıthane’de yaptırdığı Milli Arşiv Sitesi inşaatının yıl sonunda tamamlanması bekleniyor.

TOKİ’nin 165 milyon liralık yatırımla yaptığı Milli Arşiv Sitesi ile İstanbul’da dört ayrı noktada bulunan arşivler özel korumalı tek merkezde toplanacak. Sitede 100 milyon belge, 370 bin defterden oluşan Osmanlı arşivi yer alacak.

İnşaatın tamamlanmasının ardından, Osmanlı Arşiv Sitesi’nin teşrif ve donanım işlemi yapılacak. Daha sonra da özel yöntemlerle güvenlik eşliğinde belgeler taşınacak. Sultanahmet ve Bağcılar’daki 4 farklı mekanda bulunan, padişah fermanlarından antlaşmalara kadar yaklaşık 100 milyon belge, özel yöntemler ve güvenlikle Kağıthane’deki siteye taşınacak. Taşınma işlemine, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde görevli konservatörler ve uzmanlar nezaret edecek. 2013 yılı ortasında hizmete girmesi beklenen Milli Arşiv Sitesi sayesinde Osmanlı arşivleri tek bir merkezde toplanmış olacak. 

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü için inşa edilen binada 350 kişilik araştırma salonu, araştırma enstitüsü, kütüphane ve müze, dijital arşivleme ünitesi, restorasyon ünitesi, yayın ve tanıtım hizmetleri ünitesi, 2 bin kişilik kongre merkezi ve sosyal tesisler, arşiv birimleri, idari binalar, konferans ve sergi salonları, misafirhane, kapalı otoparklar yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın