Pélissanne Kütüphane, Park ve Pasajı

Zengin bir peyzaj ve kentsel mirasa sahip olan kentte, 1642 yılında inşa edilen tarihi Maureau Köşkü ve etrafındaki parkın içine yerleşen proje Dominique Coulon & associés tarafından tasarlandı.

Fransa’nın Provence Bölgesi’nde, tarihi Pélissanne kentinde bulunan proje, eski ve ek yapıya yerleştirilen bir kütüphane, rehabilite edilen peyzaj ve bitişiğindeki yapıdan üretilen bir pasajdan oluşuyor.

Yeniden işlevlendirilen tarihi köşkün, iç mekanda odaları arasındaki bağlantı, kütüphane için basit bir düzen sağlamak üzere korunmuş. Köşkün zemin ve birinci katına bağlanan ek yapı ise daha geniş, açık ve esnek mekanlar sunuyor. Zemin katı park manzarasına açılan ek yapıda, ziyaretçiler ve kütüphanede çalışanların kendilerini peyzajın içinde hissetmeleri amaçlanmış. Üst katta ise kullanıcılar, yapının parkta bulunan çınar ağacının devasa tacı etrafında kıvrılan biçimi sayesinde, kendilerini ağacın içinde doğru çeken bir mekanda buluyorlar.

Park ile belediye meydanını bağlayan, ek yapın doğu cephesine bitişik eski yapı da kabuğu korunarak, bir pasaja dönüştürülmüş. Gün ışığı ile aydınlanan, boş bir hacim olarak tasarlanan yapının çatı kiremitleri yerine cam tuğlalar yerleştirilmiş.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın