2. Ödül (Özel Mekan Kategorisi), Yarından Sonra C-19 Sonrası Mekan ve Nesne Ulusal Fikir Yarışması

2. Ödül (Özel Mekan Kategorisi), Yarından Sonra C-19 Sonrası Mekan ve Nesne Ulusal Fikir Yarışması

Proje Raporu

COVID-19 sonrası insanların günlük yaşantısı ve davranışlarında belirgin değişiklikler yaşanmıştır. Yeni normalde sosyal mesafe, uzaktan eğitim ve çalışma, maske ile dolaşma, kişisel ve mekânsal dezenfekte işlemleri, minimum temas gibi kavram ve davranış biçimleri gündeme gelmiştir. Tasarım alanı olarak, insanların bu yeni normaline yeterli karşılığı veremeyen asansörler seçilmiştir.

Proje: Asansörlerin, COVID-19 sonrası, insanların yeni normal davranış biçimlerine daha uyumlu olmasına yönelik tasarımlar gerçekleştirilmiştir.

Kullanım Şekli: Asansör çağırma paneli yeni normale uyum sağlayacak biçimde, el ile temasa alternatif olarak ayak ile kontrole izin verecek biçimde tasarlandı.

Asansör bulunduğumuz kata ulaştığında, kontrol paneline düz bir rota üzerinden ulaşılabilecek şekilde tasarlandı. Kontrol panelinde gitmek istenilen kat işaretlenmemiş ise, kontrol paneli sayesinde kolayca eklenecek şekilde tasarlandı.

Kontrol Paneli: Kontrol paneli yeni normale uyum sağlayacak biçimde, el ile temasa alternatif olarak ayak ile kontrole izin verecek biçimde tasarlandı.

Kat Seçimi: Kat seçimi ayak ile çarkın çevrilmesi ve istenen katın seçilmesi ile yapılır. Engelliler için el ile kontrol çarkının çevrilmesi ve istenen katın seçilmesi ile yapılır.

Kat Onayı: Ayak ile onay butonuna basılarak istenen katın onaylanması yapılır. Engelliler için el ile onay butonuna basılarak istenen katın onaylanması yapılır.

Günlük Kullanım: Asansör her kullanımdan sonra kendi kendini otomatik olarak dezenfekte eder. Kontrol çarkları kullanım sırasında kendi kendini dezenfekte eder.

Otomatik Dezenfeksiyon: Kullanım başlangıcında çarklar hareket sensörü sayesinde 180° dönerek dezenfekte olmuş halde kullanıma hazır olur.

Asansör kontrolü iki türlü yapılabilir. Engelliler için el ile kontrol edilecek bir çark bulunurken, ele alternatif olarak ayak çarkı ile de asansör kumanda edilebilir. Kat seçimi öncesi sesli geri bildirim sayesinde görme engelli kullanıcıların da tasarımdan faydalanması sağlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın