Yalın ve Tarihi Şeffaflığı Teşvik Eden “Cam Ev”

Bağımsızlık bildirgesinde imzası olan Francis Lightfoot Lee'nin kuzeydoğu Virginia'daki, "Menokin" olarak da bilinen evi olan tarihi binanın kalıntılarını dönüştürecek ve koruyacak olan cam ev projesinin yapımı başladı.

Lee, 4 Temmuz 1776’da Philadelphia’da imzalanan ve 13 koloninin kendilerini İngiliz İmparatorluğu’ndan bağımsız olarak ilan ettiği Bağımsızlık Bildirgesi’nin 56 imzacısından biriydi. Lee, Virginia’dan bildirgeyi imzalayan 7 kişiden biriydi ve evi 1971’de tarihi kent simgesi ilan edildi. 1769 yılında taş, tuğla ve ahşap ile inşa edilen bu yapı, ABD’deki 18. yüzyıl konut mimarisinin bir örneği.

Boston merkezli firma Machado Silvetti mimari tasarımıyla, ilk olarak 1769 yılına ait “Menokin Evi”nin kalan kısımlarını koruyarak, eksik duvarları, zeminleri ve çatının bölümlerini camla değiştiriyor. Cam, narin orijinal yapı için yalnızca koruyucu bir örtü olarak değil, aynı zamanda evi hayata döndüren ayrılmaz bir bütünün parçası olarak hizmet ediyor.

Eckersley O’callaghan liderliğindeki cam işlemleri 18. yüzyıl taş, tuğla ve ahşap ile harmanlanmış. Geleneksel restorasyon yöntemleri, tarihi yapıların sunduğu insan hikayesinin kanıtlarını içermekle birlikte, şeffaf tasarım ile, binanın yapısal mimari unsurlarını vurgulamak ve Menokin’de inşa eden, yaşayan ve çalışanların hayatlarına gerçek bir pencere sunmak amaçlanmış. El yapımı tuğlalarda parmak izleri görülebiliyor. El aletlerinin izleri ahşap üzerine kazınmış ve inşaatçıların başarı ve başarısızlıkları da ortaya çıkmış.

Projenin tamamlanmasından sonra, ziyaretçiler eve girebilecek ve hem orijinal binanın kalıntılarını hem de cam yapı ile tanımlanan yeni alanları keşfedebilecekler. Cam duvarlardan çevredeki peyzajın manzarası, ziyaretçileri doğal çevreye ve esir edilmiş tarım işçilerinin bir zamanlar çalıştığı tütün tarlasının izleriyle bağ kurduracak. İç ve dış mekan, tarihi geçmiş ve günümüz tasarımın bu etkileşimi, sadece eve değil, aynı zamanda yüzyıllar boyunca bölgede yaşamış insanlara da katmanlı ve karmaşık bir görünüm kazandırır. (yerli Amerikan Rappahannock kabilesi, İngiliz göçmenler, Lee ailesi ve Menokin’de köleleştirilmiş insanlar.)

“Cam ev projesi ve Menokin alanındaki tüm girişimlerle amacımız tarihi, içgüdüsel, gerçek ve bağıntılı bir hale getirmek ve insanlara bir yerin kimliğini oluşturan hikayelerin sürekliliğinin bir parçası olduklarını göstermekti. Menokin, kızılderili deneyimi, İngilizler’in Kuzey Amerika’ya gelişi, kölelik ve ayrıcalık hikayesi, sömürge dönemi ve bağımsızlık savaşı, iç savaş ve sivil haklar gibi geniş kapsamlı tarihi kendi zamanımıza bağlıyor.”

“Menokin bölgesinin kalıntıları, var olanı korurken ve restore ederken, ziyaretçiye yenilikçi, kendine özgü bir deneyim sağlayacak tasarım geliştirmek için hayal gücümüzü zorladı. Geçmiş eylemlerin yeniden inşasına veya yeniden canlandırmasına gerek kalmadan, Menokin Vakfı ve olağanüstü profesyonel danışmanlar, uzmanlar ve destekçilerden oluşan ekiple birlikte geliştirdiğimiz çalışma, ziyaretçiyi sadece meraklarını değil, aynı zamanda hayal gücünü de uyandıran sürükleyici bir deneyime dahil edecek.”

“Cam yapı bu fikri en iyi özetleyen tasarım özelliğiydi. Ziyaretçilerin orijinal evi tam olarak anlamasını, genel biçimini ve işlevlerini yeniden var etmesini ve hem dışarıdan hem de içeriden doğal çevre ile ilişkilerini vurgulayacaktır. Aynı zamanda, yakın mesafeden, restorasyon ve koruma çalışmaları, kullanılan malzemeler ve yapıda yer alan yöntemler ve işçilik gibi genellikle görülmeyen şeyleri ortaya çıkaracaktır.”

Menokin alanında devam eden arkeolojik keşifler ve programlama, sık sık tarihi hesaplarda göz ardı edilenlerin hikayesini anlatmaya yardımcı olacak: tarım alanının köleleştirilmiş emekçileri ve yüzyıllardır karada yaşayan Rappahannock kabilesi. Tahrip olan olan orijinal yapı, Virginia’nın kuzeyindeki 500 dönümlük açık tarım alanları, ormanlık alanlar ve su yollarında durmakta olan ulusal bir tarihi kent simgesidir. Tamamlanan restorasyon projesinin 2023’ün başlarında halka açılması bekleniyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın