Mağara Formunda Bir Villa

Jean-Pierre Lott Architecte, Monako'daki bir kayalığı oyarak villaya dönüştürdü.

Jean-Pierre Lott Architecte, “The Villa Troglodyte” projesi ile doğal olanı bozmadan, doğa ile birlikte çalışarak insan kültürü ve doğal yaşam nasıl bir araya gelebilir sorusuna cevap arıyor.

Kayalığın hacmine, yüzey yapısına ve bitki örtüsüne müdahale etmeden yürütülen projede, geri dönüştürülebilen ve alandan doğrudan elde edilen doğal materyallerden faydalanılmış.

Evin girişi için oluşturulan özel yarık, gölü andıran bir havuza açılıyor.

“Doğa ile birliktelik” ilkesi düşünülerek “oyulan” kayalıkta, güneş ışığının oyuklardan kontrollü bir şekilde iç mekana alınması sağlandı. Evin tavanındaki yarıklardan filtre olarak geçen ışık mekanı adeta bir yer altı dünyasına referans olmasını sağlıyor. Evin diğer odaları ise bu geçidin etrafında organize oluyor.

Yaşam alanlarında ışık alması nedeniyle kayada açıklıklar yapılmış. Her doğrama, odaların fonksiyonuna göre özelliklere sahip. Kayanın ayrılmaz bir parçası haline geliyorlar, doğal ve inşa edilmiş arasında bir diyalog kuruyorlar.

Mevcut kaya zemin kat için tutulurken, üst katlarda mevcut kaya ile aynı doku ile yeniden oluşturuluyor. Yeniden tasarlanmış bitki örtüsü ile oluşturulan formlar kayadaki kırıklar, boşluklar gibi özellikleri öne çıkarıyor. Böylece doğal bir izlenim sağlanıyor.

Giriş katı sokak kotundan bir köprüyle havuzun üzerinden geçen bu villa 5 kattan oluşuyor. Girişteki nişler ve cam yüzeyler evin içinden perspektifler gözükmesini sağlıyor. Oturma odası ve üç yatak odası, üst katlarda yer almakta olup yapıya yerleştirilmiş bir merdivenle ulaşılıyor. Ayrıca  cam bir asansör de sirkülasyona hizmet ediyor.

Kuru ve rahat bir iç mekan deneyimi yaşatan konut, Fransa Termal Yönetmeliği’nde belirtilen standart bir eve göre %40 daha az enerji tüketiyor.  Alanda yer alan jeotermik ve güneş enerji sistemleri, konutun ihtiyacı olan enerjinin çoğunu karşılıyor.

Yapıda düşük karbonlu beton kullanılırken, mantar kaplama ile ısı ve ses yalıtımı sağlandı. İç mekandaki zemin döşemelerinde, kapılarda ve merdivenlerde geri dönüştürülmüş ahşap tercih edildi.

Etiketler

4 yorum

Bir yanıt yazın