1. Ödül (Profesyonel Kategori), Cemer Düşten Gerçeğe Tasarım Yarışması 2018

1. Ödül (Profesyonel Kategori), Cemer Düşten Gerçeğe Tasarım Yarışması 2018

Dünyanın bir oyun alanı olması halinin, oyun alanı olarak tanımlanan park alanlarına dönüşmesi, sıkışan kent yaşamının getirdiği bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocukların kendi dünyalarını, bir yan sokağı keşfederek genişletmesi ve çocuk sesinin kentin bir parçası olarak kalabilmesi projenin temel motivasyonunu oluşturmaktadır. Her sokağa indirgenebilecek olan bu tasarım, kolay uygulanabilir, erişilebilir, dünyanın her yerinde imal edilebilir ve kolay taşınabilir olmayı amaçlamaktadır.

Düzensiz şehirleşmenin artması birçok sorunu beraberinde getirmiştir. Güvenlik problemleri ve gerekli kent boşluklarının oluşturulmamış olması bu sorunlara örnek olarak verilebilir. Tüm bunlar çocukların dışarıda rahatça oynayabilme imkanını ortadan kaldırmış ve kentin belli bölgelerinin oyun alanı olarak tanımlanması ihtiyacını doğurmuştur.

Günümüz şehirlerinde çocuklar için oluşturulan bu alanların yetersizliği aşikardır. DÜNYA BİR OYUN PARKI konsepti ile düşünüldüğünde şehirlerde çocuklara oyun oynama imkanı verecek alanların artırılması için kentlerde en çok bulunan eleman olan “duvar”dan yola çıkılmıştır. Manifold, sokaklara, okul ve konut bahçelerine, festival-etkinlik alanlarına, göçebe mülteci kamplarına kolayca ulaşıp uygulanabilecek ve ihtiyaç duyulmadığı durumlarda kaldırılabilecek geçici/kalıcı oyun alanları yaratır. Sosyal projelerle desteklenme potansiyeli ile beraber ihtiyaç duyulan bölgelere erişiminin kolayca sağlanabilmesi için uluslararası ulaştırma boyut kısıtlamaları dikkate alınarak tasarım, modüler birleşimlere elverişli olacak ve çeşitlenebilir şekilde kurgulanmıştır.

Temelde ahşap bir sandık olan Manifold, açıldığında farklı aktivitelere imkan sağlamaktadır. Çocukların zıplama, tırmanma, sallanma, atlama gibi eylemlerini gerçekleştirebileceği, aynı zamanda dokunma ve görme gibi duyularına hitap edebilecek bir çocuk oyun ekipmanıdır. Masif ahşap panellerden oluşan katlanan modüller; ip, metal, ayna, yay gibi malzemeler ile çeşitlenmektedir. İstenilen kullanım senaryosuna veya yaş gruplarına göre yan yana eklenerek farklı Manifold grupları oluşturulabilir.

Etiketler

1 Yorum

  • Azat Yalçın says:

    Gayet başarılı. Az öz. Masif ahşap yerine daha çevreci malzemeler de seçilebilir. Projeyi bitirmeyin, şimdi felsefe-doktrin oluşturun yani bir teze dönüştürün bu işi (başta yapılacak iş ama yeni Dünya artık bu sanırım).

Bir yanıt yazın