Zümrütevler Meydanı Dönüşüm Provası: Çocuklar ve Aileleri İçin Güvenli Yollar

Maltepe Belediyesi ve Bernard van Leer Vakfı’nın birlikte yürüttüğü Maltepe95 dahilinde, Zümrütevler meydanındaki kavşak ve sokaklarda yaya güvenliğini artıracak dönüşüm başladı.

Maltepe95, 18 Ekim Cuma günü Maltepe’de yaptığı ilk dönüşüm provasını aşağıdaki gibi anlatıyor:

Bernard van Leer Vakfı’nın İstanbul’da şehir ve erken çocukluk konusunu işleyen programı İstanbul95’in, Maltepe ayağını oluşturuyor. Vakıf bu programla şehrin yöneticilerine, şehir plancılarına, mimarlara, tasarımcılara ve girişimcilere “Kenti 95 santimden, yani üç yaşındaki sağlıklı bir çocuğun boyundan görseydiniz, neyi değiştirirdiniz?” sorusunu yöneltiyor. Program, küçük yaştaki çocuklarla ailelere yönelik parklar ve sokakların tasarım ve kullanımını geliştirme çalışmalarını da kapsıyor.

Sokaklar ve kavşakların iyileştirilmesine yönelik yapılacak İstanbul’un ilk kavşak dönüşüm provası, Maltepe Belediyesi ve Superpool işbirliğiyle NACTO Global Kent Tasarımı İnsiyatifi’nin danışmanlığında 18 Ekim Cuma günü Maltepe Zümrütevler Meydanı’nda hayata geçti.

Fotoğraf: Pınar Gediközer, 18.10.2019

Fotoğraf: Emre Dörter, 18.10.2019

Bu sebeple geçtiğimiz Cuma günü, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve mahallelinin katılımıyla kavşaklar ve sokaklar rengarenk boyandı; düzenlemesi değişti. İki aylık dönüşüm provasının başlamasıyla kavşaklarımızı arabalardan kurtardık ve Zümrütevler’de önce yaya dedik!

Fotoğraf: Pınar Gediközer, 18.10.2019

Fotoğraf: Pınar Gediközer, 18.10.2019

Yüzlerce çocuk her gün bu sokaklarda okullara yürüyerek gidip geliyor. Bu bir yandan çok güzel bir yandan da riskli, çünkü bu yolculuklar şu anda tekinsiz. Araçların arasından zorlu yürüyüşler ve yol geçmeler var. Okullarla yakındaki oyun alanları arasında da yaya ve çocuk odaklı tasarımlara ihtiyaç var. 

Fotoğraf: Pınar Gediközer, 18.10.2019

Etiketler

3 yorum

  • Orhan KELEŞ says:

    Başarılı bir çalışma.Emeği geçen ve fikir üreten,gerçekleştiren herkese teşekkürler.Aslında bu gibi iyileştirmeler diğer yerel yönetimler tarafından da düşünülmesi gerekiyor.Yaşlı,çocuk,genç,kadın,erkek,engelli bireylerimizin yani toplumun tüm dinamiklerinin konforu mahalleler gibi toplumsal yaşamanın zirve noktası olan yerleşimlerde çok önemlidir.İlgili idarenin de kamu ile bütünleşip bu gibi etkinliklere ve değişimlere imza atması bir hayli hoş olmuş.

    • alper özen says:

      bunun neresi başarılı bir çalışma anlayamadım,gayet rezil ve korunaksız bir alan.yer mi kalmadı rekreasyonu buraya tasarım adı altında insanların mantığıyla oynanıyor.oldu olacak arabaların çatısınıdı yeşil çatı yapsınlar nasıl olur,yukardan bakanlar yemyeşil bir manzara görmüş olur,dalga mı geçiliyor insanlarla,ufak bir çarpışma olsa çocuklar telef olur orda,yanlışlıkla basar altına alır kim var kim yok.

    • alper özen says:

      çaresiz kapana kısılmış vatandaşlarımıza araba ve reklam manzaralı masrafsız idare kamu bütünleşme değişim imza dinamik zirve noktalama fikir yönetim gibi koltuksal siyasi akımlar mi denmek isteniyor .engellileride unutmamışlar çok hoş.

Bir yanıt yazın