İnşaatın Dayanılmaz mı Estetiği?

Bir inşaata bakıp, ne kadar güzel/romantik/estetik dediğiniz oldu mu? Sever misiniz inşaatları?

Fransa’nın güneybatısında yer alan Bayonne şehrinde Henri Grenet Köprüsü yakınında bir inşaat sürüyor. Dünyaca ünlü mimarlık firmalarından Mateo Arquitectura’nın bu projesi oldukça büyük: 70.000 m2 civarı. Projede sosyal konutların yanı sıra, bir alışveriş merkezi, otel, ofisler ve otoparklar bulunuyor. Dünya üzerindeki büyük ölçekli karma projelere bir başka örnek denilebilir. 

Bu projede dikkat çeken ise, belki projeden bağımsız, hatta başlı başına başka bir çalışma: “Yağmur Altında Bayonne” ismiyle yayınladıkları video çalışması.

Projenin, yani inşaatın geldiği noktayı göstermekten öte bir amaçla yola çıkmışlar gibi gözüküyor. Yanı başımızda şantiye ile yaşamaya başladığımız bugünlerde bize sanki inşaatın da estetik bir görünüme sahip olabileceğini hatırlatıyor.

Ama durun bir dakika, estetize edilen bu görüntüler ne hissettiriyor? Yağmur yağarken pencereden bakmayı, yanına da bir fincan çay almayı seven biz, bir inşaatı izleyebilir miyiz? İnşaat estetik midir?

Bizi “rahatsız eden görüntüler rahatsız etmeli”yi savunabiliriz rahatça. Ama kaçamadığımız rahatsızlıklar estetize edilebilir mi? Bu videonun gerçeklik payı var mıdır?

Videoyu izleyin, sonra konuşalım.

Etiketler

Bir yanıt yazın