+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Tipperne Kuş Gözlem Alanı

Tipperne Kuş Gözlem Alanı

16 Şubat 2018, 16:20
  defa okundu.

Danimarka’nın Ringkøbing Fiyordu'ndaki sulak arazide yer alan hafif strüktürler, insanların alana gelip vahşi doğayı gözlemlemesi için tasarlanmış.

Johansen Skovsted Arkitekter projeyi anlatıyor:

Danimarka’nın Ringkøbing Fiyordu’nun güney kısmında, yarımadanın en uç noktasında yer alan kuş cenneti, kendine has doğasıyla, göçmen kuşlar için önemli bir durak yeri. Alan Avrupa’da devam eden en eski kuş sayımlarına da ev sahibi yapıyor. Öncelerde insan erişiminin kısıtlı olduğu bir alan iken, yapılan yeni tesisler alanı ziyarete açık hale getirdi. Tesisler peyzaja yerleşmiş, basit, enstrüman benzeri eklentilerden oluşuyor: gözlem evi, kuş gözlem kulesi, atölye, yürüme rotaları ve araştırma merkezi. Yeni eklentiler özgün karaktere sahip, birbirleri ve çevreleriyle örtük bir ilişki içinde, peyzajda bağımsız duran objeler olarak hayal edildiler.


Araştırma İstasyonu ve Gözlem Kulesi 


Gözlem Kulesi 

Gözlem kulesi; açık ve düzlük arazinin coğrafyası ve havadaki yoğun nem göz önünde bulundurularak, direk üretiminde uzmanlaşmış yerel fabrikanın kullandığı tekniklerle geliştirildi. İstendiğinde manzaraya açılan, gerektiğinde ise gözlemcileri saklayan platform, peyzajın yerden yüksekte çerçevelenmesini sağlıyor. İskele benzeri strüktürüyle yerden yükseldikçe alanı genişleyen yapının yerdeki ayak izi, kendinden daha geniş platformu taşıyor. Tırabzanlar, merdivenler, sahanlıklar ve parmaklıklar bir arada kulenin bütüncül strüktürel sistemini şekillendiriyor.


Gözlem Evi

Strüktür yürüyüş yolu üzerine yerleşmiş, üçgen formda, çelik bir yapı. Ziyaretçiler yükseltilmiş ve saklı bir platform olan yapının küçük açıklığından etraftaki vahşi hayatı seyredebiliyorlar. Strüktür 6 mm kalınlığında paslanmaz çelik plakalardan üretildi.


Atölye

Yapı avcı kulübelerinden oluşan yerel bir yerleşkeye gönderme yapıyor. Basit, ahşap bir çerçeve olarak inşa edilen yapı, 3mm’lik alüminyum levhalarla içeriden kaplanarak güçlendirildi. Yapının dışı, içteki alüminyuma tezat olarak boyandı. Işık yapıya yarı saydam fiberglas yüzeylerden giriyor.


Araştırma İstasyonu

Arazide bulunan Tipper Evi, ziyaretçi merkezi ve araştırma istasyonuna dönüştürüldü. Bina zemin katında sergilere ev sahipliği yapıyor, çok amaçlı salonu, yemek salonunu ve mutfağı barındırıyor; birinci katta ise çalışma alanı olan bir kütüphaneyi ve yanlarda yatakhane tipi uyuma alanlarını içeriyor.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
Proje Yeri: Danimarka
Proje Tipi Grubu: Rekreasyon / Spor
İnşaat Bitiş Yılı: 2017
İlgili Projeler