Yeşil Pavyon Lokantası

Yeşil Pavyon Lokantası

Aralık 2010 tarihinde düzenlenen davetli yarışmada birincilik ödülü alan projeyi 3LHD tasarladı.

Bu proje için en önemli unsur ve ilham veren olgu, arsa boyunca yoğun şekilde dağılan ve doğu kenarına doğru seyrelen son derece kaliteli mevcut bitki örtüsü ile projenin yeri oldu. Yeni pavyon/lokanta için ana fikir, kaliteli ağaçların alanı haritalayarak inşaat için kalan bölgenin tanımlanması. Bu kesilmiş yeşil bölge yükseltilerek alt kısım oluşturuldu. Temel biçimsel, işlevsel eleman ve mevsimsel ışık regülatörü “bitkisel” gölgelik olarak tüm çatı kenarı boyunca tasarlandı.

Binanın tüm bölümlerine ışığın girmesine izin veren ve doğal çevre ile görsel ve fiziksel bağlantı kuran açık avlu alanları ağaçların etrafındaki bölgelerde şeffaflığı artırmak için oluşturuldu. Büyük giriş avlusu, ana giriş meydanı gibi davranarak bir buluşma yeri, açık bir teras ve tüm binanın mekanlarına ana giriş sağlar hale geldi. İki ana lokanta (kantin ve alakart) iki ana binanın avlularının yanında yer alıyor. Kantin alanı Forest Park’a yöneliyor ve sürgülü kapılar dış ortama genişlemesini sağlıyor. Öğrenci dernek ofisleri ve çok amaçlı salon doğu hacminin birer parçasını oluşturuyor, böylece aşamalı olarak inşa edilebilen bir pavyon elde edilebiliyor.

Kampüs genelinde eskiden beri var olan küçük geçici yapılar ve seralar fakülte kültürünün bir parçası olarak proje kavramına dahil edilerek proje konseptiyle birleşen on daireli konaklama üniteleri için ilham kaynağı olarak hizmet ettiler. Gizlilik için çatıya kaldırılan birimler bağımsız olarak tasarlandı. Ayrıca eğitim amaçlı hizmet veren farklı bitkilerin olduğu bölgeler bu dairelerin etrafında çatı yüzeyinde düzenlendi.

Her açıdan çevreye katkı sağlayacak yapı malzemeleri, inşaat ve strüktür ile sürdürülebilir bir ev yaratmak, ana fikri oluşturdu. Tasarlarken yapay aydınlatma, ısıtma ve soğutma amaçlı enerji ihtiyacını azaltan doğal aydınlatma ve havalandırmaya özel bir önem verildi. Evi kışın soğuğa, yazın sıcağa karşı kalın bir kapak gibi koruyan çatı ve büyük boy bitkisel gölgelik mükemmel regülatörler haline geldi.

Peyzaj tasarımı tüm alanın ve temel mimarlık kavramının ayrılmaz bir parçasını meydana getiriyor. Çatı yüzeyinin büyük kısmı çatı bahçeleri için tipik olan etli bitkilerle kaplı, diğer alanlarda arazi bitki yetiştirme alanlarından esinlenerek düzenli şekiller halinde biçimlendirildi. İletişim yolları ile misafirler ve kantin kullanıcıları için küçük dinlenme bölgeleri düzenli şekillerin arasında oluşturuldu.

Tüm lokanta mutfaklarında yaklaşık 1.500 yemek hazırlanıyor ve günlük servis ediliyor. Tüm çalışma ve servis alanları zemin katta düzenlenerek tüm birimlere ideal işlevsellik vererek erişimi sağlıyor. Mutfak özelliklerinden biri ise mekanda tam temas kurmak.

Etiketler

Bir yanıt yazın