GH14 Gate House

Bakü'de eskiden petrol rafinelerinin yer aldığı bir bölgede, AQ ŞEHER (Beyaz Şehir) adı verilmiş yeni bir yerleşkenin içerisinde yer alan proje Buda Mimarlık tarafından tasarlandı. Bu yerleşke konut ağırlıklı bir kentsel dönüşüm projesi.

Buda Mimarlık, projeyi anlatıyor:

Gh14 Gate House Yapısı; bu yerleşke içinde bulunan “Green Hill” villalarını çevreleyen kamusal yapıların bulunduğu alanda; villalara bir “giriş-yapı” olma özelliği taşımaktadır. Projenin vaziyet planı aşamasında iki ayrı yapıda toplanan fonksiyonları, öneri projede tek bina altında toplanmıştır. Bu fonksiyonlar, villa güvenlik birimi, villa ofisleri ve atölyeleri; bunlara ek olarak farklı konseptte 2 adet süpermarket bulunmaktadır.

Projede bütün bu fonksiyonlar tek bir çatı altında toplanmış ve binanın ana özelliği olan “kapı / giriş” yapı olma durumu villa girişlerine uzanan ikincil bir saçakla bina kütlesi tamamlanmıştır. Bu saçak yapısı çevre binaların üst katları ile direk görsel ilişki kurması nedeniyle tesisat elemanlarını saklar nitelikte olup işlevsel bir nitelik de kazanmıştır.

Farklı ve birbirinden bağımsız işlevleri yer alıyor olması, bina cephesinin oluşumunda önemli yer tutmuştur; her bir işlev cephesi kendini çevreleyen geometriyle dış cepheye yansıtılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın