Uçhisar Meydan, Belediye ve Kütüphane Tasarımı

Atılım Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencisi Özge Şalap tarafından, Hakan Evkaya ve Ercan Çoban yürütücülüğünde tasarlanan Uçhisar/Kapadokya Meydan, Belediye ve Kütüphane tasarımı projesi.

PROJE RAPORU

Tarihi doku ile ilçe merkezi yaşantısı arasında ilişkileri ele alarak, bu ikili yaşam alanı arasında, tarihi dokudan referans alan bir ara kesit arayışı ile tasarım süreci başladı. Tarihe meydan okumadan, farkındalık yaratma amacı ile tasarım önceliği olarak mevcut yeşili korumak ve dokuyu genişletmek oldu. Yerleşim kararları verilirken referans noktaları olarak, tasarım alanına akış sağlayan yollar belirlenmiştir. Tasarımın erişilebilirliği üzerine kurulu vaziyet planı kurgulanmıştır. Tasarım alanına ait kurgulanan tüm yollar yaya yoludur. Yaya bandını daha güçlü kılmak adına tasarlanan kütlelerin zemin kotunda parçalanma yaratılarak meydana ara akslar sağlanmıştır. Kamusal işlevlerin gündelik hayatın içinden soyutlamadan kütüphane, belediye, sosyal alan ilişkileri kurgulanmıştır. Ana arter olan Hacı Ali Bey Caddesi’nin tasarım alanından cephe alan kısmında kısmi yayalaştırma ile trafik akışı kontrollü hale getirilmiştir.

Kale aksını güçlendirmek adına sosyal alan kütlesi gezilebilir yeşil teras olarak tasarlanmıştır. Meydana referans vermek odak noktasını nitelendirmek amacı ile yapıların oturumları belirlenmiş ara arterlerden referans alan açılar ile oluşturulmuştur. Tasarım alanı içerisinde yalnızca kapalı otopark imkanı sunulmuştur. Zemin kotunda parçalanan kütlelerin ara aksla entegre aktif kullanım sağlamak amacı ile belediyede, fuaye ve sergi salonu, kütüphanede ise kafe olarak tasarlanmıştır. Yoğun turizm bölgesi olan Uçhisar için tarihi dokuya akış sağlayan aynı zamanda sürekli kullanıcı kitlesi için gündelik yaşamın ihtiyaçlarını karşılaması öngörülen vaziyet kararları verilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın