Keret Evi

Hem İsrailli yazar Etgar Keret'e çalışma alanı, hem misafir sanatçılara geçici konut olarak tasarlanan hacim; aslında içinde yaşanabilen bir sanat yerleştirmesi ve "dünyanın en dar evi".

Keret Evi, şu an uygulanabilir bir proje olarak görülse bile, hayata geçmesi epey kan ter ve gözyaşına mal oldu. Projenin hayata geçmesinin önünde pek çok engel olsada -tasarlanan yapının darlığı, altyapı sorunları, kanunlar ve para- proje ekibinin ısrarı ve adanmışlığıyla tüm tarafları -komşular, karar verici merciler, sponsorlar ve inşa ediciler- ikna etmeyi başardı. Bugün ev, veya evden çok belki de bir sanat projesi olan 14 m²’lik yapı, Varşova’daki iki bina arasındaki yarıkta arz-ı endam ediyor

Varşova’nın bu en dar evinin yerleştiği yarığın genişliği 152-92 cm arasında değişiyor. İsrailli yazar Etgar Keret’in çalışma alanı olarak tasarlanan yapının; aynı zamanda dünyanın dört bir yanından gelecek diğer sanatçıları ağırlayan bir mekan olması da öngörülüyor.

Çok dar olması nedeniyle konut sayılamayan ev, resmi kayıtlarda sanat yerleştirmesi olarak geçiyor. Yapısal olarak, çelik bir kafesten ibaret olan ev, tünele benzeyen ve şehrin ısıtma hattı borularının altından geçmesine izin veren temeller üzerinde oturuyor. Arası nano köpükle doldurulmuş 50mm kalınlığındaki sandviç panellerle kaplanan evin cepheleri 20mm’lik polikarbonatla kapatıldı. Cephelerdeki karşılıklı pencere açıklıkları eve çapraz havalandırma sağladı.

“Oturma odası”na ulaşım, dik bir çelik merdivenle ve sonundaki tavan kapağıyla sağlandı. Uçak kabini boyutlarındaki bir banyo, küçük bir mutfak tezgahı, iki kişilik bir yemek yeme alanı da oturma odasıyla aynı kotta tasatlandı. 90cm genişliğindeki uyuma alanı ve çalışma masasının olduğu kota, oturma odasından duvara dayalı bir merdivenle ulaşıldı. Oldukça dar olan hacmin, klostrofobik bir alana dönüşmesinin önlenmesi için yapı elemanları ve duvarlarda beyaz tercih edildi. Çatının polikarbon malzemeden kaplanması da gün boyunca güneş ışığının içeri süzülebilmesini sağladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın