+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Communique Merkez Binası

Communique Merkez Binası

2 Şubat 2016, 11:00
  defa okundu.

Londra merkezli butik tasarım stüdyosunun Kore'de yaptığı yenileme projesinde bina tamamen soyularak yeni bir cephe ve onunla bütünleşik bir giriş öneriliyor.

DaeWha Kang Design, 1980 yılından kalma bir ofis binasını yenilediği projede binanın kabuğunu teknik olarak günümüz standartlarına uygun hale getirirken, eski bir mahalleye oldukça cesur bir cephe öneriyor. Binanın altındaki, park yeri olarak kullanılan alan paslanmaz çelikten kristal bir mekana dönüştürülmüş. Seul’deki yeni Communique ana merkez binası elli çalışanı barındıran bir halkla ilişkiler şirketi olarak tasarlanmış. Binanın zemin katında açık ve kapalı kafe, terasında ise aktivite alanı bulunuyor. 

Kafe tasarımında karşılaşılan zorluk; yükseklik sabit tutularak ve yerel yönetmeliklere sadık kalınarak, samimi ve kayda değer bir giriş mekanı yaratmak olmuş. Mekanın yansıtıcı bir yüzey olan paslanmaz çelikle kaplanması büyümesini sağlamış, mekanın ortasında oturan kolon ise hacmin odak noktası haline gelen heykelsi bir objeye dönüşmüş. En son teknolojinin kullanıldığı tasarım ve üretim sürecinde, panellerin boyutları ve kaplanma şekilleri malzemenin verimli kullanımına ve tasarımdaki eğrilerin geometrisine göre belirlenmiş. 

Formu bozulmuş ızgara, yapının cephesinde de devam etmiş. Cephenin en göz önünde olan bölümlerinde küçülen granit parçalarının boyutları çevresel faktörlere göre değişiyor. Batı cephesi kuzeydeki cepheye doğru katlanmaya başladıkça deforme olan ızgara, farklı yüksekliklerde pencerelerden bir omurga oluşturuyor. Yüksek katlarda daha az ışıma yapan camlar alt katlara doğru güneş ışığını daha çok içeri alacak şekilde tasarlanmış. Algoritmik tasarımla cephe için kurgulanan ikinci bir bölmelendirme sistemi, malzemenin uygulanmasını kolaylaştırdığı gibi masrafı da mümkün olduğunca düşürmüş.

Binanın iç mekan tasarımı çalışanların refahı ve çalışma verimi düşünülerek tasarlanmış. Var olan yapının sınırları içine hem klasik ofislerdeki gibi toplantı odaları hem de tek kişilik çalışma kabinleri yerleştirilmiş. Kabinlerin amacı; çalışanlara sessiz ve odaklanabilecekleri, zaman zaman önemli telefon görüşmelerini yapabilecekleri bir alan sağlamak. Ortak mekan içindeki ortak çalışma alanları ise daha az resmi çalışma ve toplantılar için tasarlanmış.

Ofis alanlarındaki depolama sistemleri NASA bilim adamlarının kapalı alandaki toksinleri temizlediğini saptadıkları Spathiphyllum zambaklarıyla kaplanmış. Bu mekanlar hem dinlenmek için küçük alanlara dönüşmüş hem de ofisin içinde çalışanlar dışında canlılar olmasını sağlamış. Asma tavanlar sökülerek mekan daha geniş hale getirilmiş. Pencere yerleşimlerinin ve açılarının, içerideki hava dolaşımını ve buna bağlı olarak kalitesini arttırması amaçlanmış. Süreçte işveren ve mimarlar, eski ve yeni ofis arasındaki performans farklarını karşılaştırmalı olarak değerlendirmişler.

Giriş kattaki kafenin tasarımında dışarısıyla maksimum bağlantı sağlamak amaçlanmış. Bodrum kattaki çok amaçlı hacimler, çalışan buluşmaları ve dışarıya kiralanmak için düşünülmüş. Çatı katı terası Kore’de yaygın olan avlu tipolojisine göre düzenlenmiş. Orta alandaki çakıl zemini çerçeveleyen ahşap rotanın rahatlatıcı, döngüsel bir hareket üretmesi amaçlanmış.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!
Künye
Proje Yeri: Seul, Güney Kore
Proje Ofisi: DaeWha Kang Design
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Ticari
Ana Yüklenici: Chowon Partners, Kim, Deuk Yong
Proje Yöneticisi: Lee, Young Hee
Fotoğraf: Kyungsub Shin
İnşaat Bitiş Yılı: 2015
İlgili Projeler