Yenimahalle’de Karma İşlevli Konut Projesi

Atılım Üni. Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, MMR 202 Tasarım Stüdyosunda; Yrd.Doç.Dr. Emel Akın, mimar Mete Öz ve mimar Yeşim Uysal yürütücülüğünde Büşra Çelik tarafından tasarlanan konut tasarımı projesi.

PROJE RAPORU

Ankara ili Yenimahalle ilçesinde bulunan Demetevler mahallesinde yer alan tasarım alanında, mevcutta bulunan plansız doku, bölgenin yerlisinin yaşam biçimi göz önünde bulundurularak “Dönüşümün dönüşümü” başlığı altında, sürekliliği olan ve ürüyebileceği düşünen bir karma işlevli konut dokusu planlanmıştır.

KENTSEL YAKLAŞIM

Proje alanına genel yaklaşımda Yenimahalle’ye ulaşımın temel kaynağı olan metro akslı göz önünde bulundurulmuştur. Bölgeye bir giriş kapısı niteliğinde olan metro durakları, bölgeye gelen insanları karşılayacak mekanlar olarak biçimlendirilip, meydanlaştırılarak odak noktaları haline getirilmesi planlanmıştır. Bu odak noktalarından bölgeye yayılan ve bölgeyi besleyen akslar planlanarak, bölge içinin de kentle ilişkisinin kurulması amaçlanmaktadır. Ticaret gibi işlevlerin üzerinde toplanacağı bu aksların, yayalaştırılmış bölgeler olmaları, böylelikle İvedik caddesinde bulunan hızlı trafik ve ticaret birleşiminden doğan olumsuz sonuçları en aza indirgemeleri düşünülmektedir.

Tasarım alanının kültürel alan konusundaki eksikliği, kentle olan bağlantı problemi göz önünde bulundurularak bölgeyi besleyen aksa “KÜLTÜR AKSI” işlevlendirmesi yapılmıştır. Aks üzerinde, yarı açık, açık ve kapalı sergi, ticaret, kafe, sinema vb alanlar bulunacaktır. Aksın işlevi bölge ve kent arası bağlantı kurmak olduğu gibi, mahalleler arası da bağlantı kurmaktır.

YAŞAM ALANLARI

Mevcut dokunun rastlantısal yerleşimi göz önünde bulundurularak, bu rastlantısallığı belli bir sistematik içinde aktaran bir örüntü hazırlanmıştır.Bölgede yaşayanların yaşam alışkanlıkları göz önünde bulundurularak, ortak avluları, özel bahçeleri ve kapı önünde oturma alanları bulunan bir sistem düşünülmüştür. üst kotlara ulaşım zeminden kotları bağlayan köprülerle sağlanmaktadır. bu köprüler yapıların önlerinde genişleyerek oturma alanlarına döüşmektedir.

Konut dokusu 5×5 lik bir modüler sistem olarak planlanmış, her konutun bir terası ve/veya bir özel bahçesi olmasına önem verilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın