Gora Pulawska’da Kamusal Alan

Polonya'da 3XA tarafından tasarlanan kamusal alan projesi, atıl bir araziyi hafif kent mobilyaları ve sade bir bitki örtüsüyle düzenleyip mahallelinin kullanımına açıyor.

Proje ofisi 3XA, mahalle için tasarladıkları rekreasyon projelerini anlatıyor:

Yerel yönetim Gora Pulawska’nın merkezindeki bir alanı, kasaba sakinleri için bir toplanma noktası haline gelebilecek şekilde, yeniden düzenlemeye karar verdi. Tasarımcılar olarak amacımız kullanıcısına özel, yeni bir meydan yaratmak oldu. Meydan kullanıcılarının ihtiyaçlarına mümkün olan her şekilde cevap verebilmeliydi. Bu amaçla alan, birbirinden farklı, dinlenme ve eğlenme bölümlerine ayrıldı.

Küçük toplanmalar ve açık hava aktiviteleri için pek çok bankın yerleştirildiği serbest bir alan tasarlandı. Bir diğer bölümde mahalle sakinlerinin kaynaşabileceği üstü kapalı çardaklar tasarlandı. Son olarak, yerleştirilen platform banklarda daha büyük grupların beraber zaman geçirmeleri öngörüldü.

Meydanın ışıklandırmasında uzun ve ince sokak lambaları ve zemine yerleştirilmiş ışıklandırma elemanları kullanıldı. Bütün alan gerekli noktalarda bisiklet park yerleri ve bilgilendirme panolarıyla donatıldı. Pergolalar, banklar, sokak lambaları, çöp kutuları gibi peyzaj elemanlarının hepsi çelikten üretildi. Banklarda hafif renklendirilmiş meşe odunu kullanıldı.

Proje bitki kullanımıyla tamamlandı. Huş ağacı ve renkli çalılardan oluşturulan bitki örtüsü ana aksın iki yanına uygulandı. Meydanın üst tarafındaki toprak dolgu da aynı şekilde renkli şeritler halinde dekoratif olarak yeşillendirildi.

Alan, Radomska Sokağının alt tarafında, yoğun arterlerin uzağında bulunuyor. Mekânda fonksiyonel ayrımlara gidilmesi, geri dönüşümlü elemanların kullanılması ve ilginç bitki kullanımı, hepsi beraber Gora Pulawska’nın yeni merkezini ortaya çıkardı.

Etiketler

Bir yanıt yazın