Otel Lone

3LHD'nin Adriyatik Denizi kıyısındaki otel projesi, kıyı şeridindeki diğer otellerin görsel dilinden uzaklaşmadan malzemeye, işleve ve tipolojiye dair çağdaş önerilerde bulunuyor.

Otel Lone, Hırvatistan’ın Rovinj şehrinde, doğal kaynakları korunmuş turistik bir bölge olan Zlatni Rt (Altın Burun)’de bulunuyor. Pek çok tasarım ekibinin farklı noktalarda görev aldığı (mobilya tasarım, kumaş tasarımı, grafik tasarım) projenin mimari tasarımını 3LHD gerçekleştirmiş.

Hotel binasının kimliğini yatay çizgilerin hâkim olduğu dış görünüş şekillendiriyor. Yukarı doğru çıkılırken her katta alanı azalan kat döşemesi, cephelerden bakıldığında daralan bir yapı görüntüsü veriyor. Yüksek kot farkları olan arazi, tesis içi mekânların yerlerini, her seviyede özel ve kamusal alanları iç içe dokuyarak belirliyor.

Yapının Y şeklindeki zemin planı rasyonel ve işlevsel bir organizasyon şeması sağlıyor. Her odadan tatmin edici bir manzara elde etmek ve sosyal mekânları merkezi lobinin çevresinde toplamak bu organizasyon şemasıyla mümkün oluyor. Lobi, dikeyde yarattığı merkezi ve geniş ölçekli, farklı açılardan farklı bakışlara olanak veren boşluğuyla her seviyedeki ortak alanları birbirleriyle ilişkilendiriyor.

Otel lobisinin ışıklı ve açık mekânı beyaz taş yüzeyle çevrelenmiş, kumaşlarda ise bej ve altın renginin hâkim olduğu bir renk skalası tercih edilmiş. Ara kat korkuluklarının oval çizgileri ve mobilyalar, lobinin akıcı formların ön planda olduğu karakterini güçlendiriyor. Lobinin görece steril tarzıyla, odaların içinde kullanılan daha sıcak malzemeler ve koyu tonlar arasında, sosyal ve özel mekanları birbirinden ayıran bir tezat yakalanmış. 3LHD otelin tasarımında tezatlar üzerinden gitmiş; renkleri ve yapı malzemelerini tezat yaratmak için kullanırken dokuma ürünleri bütünleştirici bir eleman olarak uygulamış.

Otel tasarımının temel prensibi otelin çoğu mekânında sterillikten uzak durmak olmuş. Bunun için tasarımcılar çoğu yerde kumaş, meşe cilası ve vernik kullanarak hem bakışa hem dokunma duyusuna hitap eden atmosferler yaratmaya çalışmışlar.

Adriyatik Denizi’nin kıyısındaki otel, sahil şeridinde geçmiş yüzyılda yapılan diğer otel yapılarının başarılı yönlerine saygı gösterirken; malzeme, işlev ve tipoloji açısından çağdaş bir yapı örneği sunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın