Yalova’da Konut Tasarımı

2014-2015 Bahar Yarıyılı, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimari Tasarıma Giriş Stüdyosunda, Yrd.Doç.Dr. Emine Köseoğlu yürütücülüğünde Büşra Kadıoğlu tarafından tasarlanan Yalova'da konut projesi.

Proje Metni

Proje ilk aşamada Yalova’da bulunan Bahçelievler mahallesinin imar planlarının ve topoğrafik planlarının incelenmesiyle başlamıştır. Bölgenin çevre etkenleri analizleri (rüzgar, güneş, gürültü, manzara vb.) incelenmiş olup ayrıca alan yerinde görülerek araştırmalar tamamlanmıştır.

Tasarım Senaryosu ve Detayları

Emekli bir çift için tasarlanacak olan konutta çiftin yaşamlarında ön planda olan müzik ve ahşap oymacılığının izlerini taşıyan bir atölye bulunmaktadır. Bu atölyede müzik aletleri tasarlayıp ahşap ve müziğin birlikte kullanımını sağlamak isteyen kullanıcılar için ayrıca yapının cephesinde de ahşap detaylar kullanılmıştır. Yapının betonarme ve çelik kimliğini saklayabilmek amacıyla ağaç, yeşil ve ahşap kullanımına önem verilmiş ve bu yoğunluğu dengelemek amacıyla saydam yüzeyler kullanılmıştır. Mekânın girişinde ahşap plakalar kullanılarak tanımlı bir giriş elde edilmiş ve kullanıcıların kimliğini dışa vurmak hedeflenmiştir.

Konut birbirine dik ve paralel akslar üzerinde çalışılarak elde edilen planlar sonucu şekillenmiştir. Bu akslar cephe çözümlerinde de kullanılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın