+ Arkitera'nın gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Beyler Ticaret Merkezi

Beyler Ticaret Merkezi

12 Ağustos 2019, 10:55
  defa okundu.

Çayyolu, Beyler caddesi üzerinde yer alan proje VEN Mimarlık tarafından tasarlandı.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

83 metrelik bir cephe ile caddeye açılan bu arsada, yapının kütle, mekan ve dolaşım kurgusunun tasarımında cadde ile olan etkileşimin ön plana çıktığı bir yapı projelendirdik.

Arsanın Beyler caddesine bakan kuzey cephesi yapının hakim yüzü konumunda; aynı zamanda panoramik bir şekilde ufukta Ankara’yı görüyor. Güneyde ise 2 katlı ve bahçeli konutlardan oluşan yerleşim dokusuyla komşuluk kuruyor.

Yaptığımız çevre ve kullanıcı analizleri sonucunda, işverence talep edilen olası konut kullanımını tümüyle programdan çıkardık. Yapıyı ticaret artı ofis olarak ön tarafta bir bütün kütle içinde toplamaya karar verdik. Arsaya yaklaşım, yapının cadde üzerinde, bu noktada yükselmesi gerektiğini hissettirdi. Bu kararla yakalayacağımız kütle oranlarının, bizi daha güçlü bir tasarıma yönlendireceğini gördük. Yapı kütlesini ikiye bölen davetkar bir boşluk oluşturduk. Panoramik asansörler, çelik merdiven ve galerileri bu boşluk içinde konumlandırıldı. Böylelikle her iki yöndeki caddelerden, doğrudan ofis katlarına ulaşımı ve dağılımı sağlayan cazibeli bir odak oluşturuldu .

Vaziyet planında, yapı cadde sınırından belirli bir mesafe geri çekilmiştir. Bu alanda bıraktığı meydan ve kullanıcıları odak noktasına yönlendiren peyzaj düzenlemeleri ön görülmüştür. Aynı prensiple, yapının arka bahçesinde geniş bir peyzaj alanı ve merkezi odağa ulaşan merdivenli arka sokak bağlantısı bulunuyor.

Yapı belirli bir kullanıcı veya kullanıcılar grubu için tasarlanmadığından, olabildiğince esnek bir planlama kurgulanmış ve alternatif kullanım senaryolarına imkan tanınmıştır. Zemin katta bulvardan giriş alan ticari üniteler, asma katlarında arka bahçelerinden sokağa açılırlar. Böylelikle bina hem dış hem de iç dolaşımda bulvarla arka sokak arasında süreklilik sağlar.

Yükselen ofis kütlesi geri çekilerek önünde manzaraya hakim geniş teras alanları oluşturulmuştur. Bu teraslar ofis kullanımı yanı sıra potansiyel yeme içme birimleri olarak da kullanılabilecek şekilde kurgulandı. Ticari ve ofis kullanım alanlarına şeffaf cam cephelerle doğal ışık aldık.

Şeffaf yüzeylerde kurgulanan, frit baskılı camlarla oluşturulan çizgili cephe kompozisyonu yapının, karakterini oluşturan önemli niteliğidir. Frit baskılı camlarla içeri alınan ışığın kontrolü de sağlanmış oldu. Yer yer kullandığımız dalgalı formda dikey cephe elemanları, cepheyi 3 boyutlu bir etkiyle zenginleştirmiştir. Dolu yüzeylerde, çekirdeğin yer aldığı boşluğu saran yüzeylerin iç kısmında kompakt laminant, dış yüzeylerde ise seramik malzeme kullanılmıştır. Kütle hareketleri ve boşluk ile oluşan sade ve modern dil, malzeme seçimleriyle desteklenmiştir. Açık, yarı-açık ve kapalı mekanların niteliğiyle yapının, bir bütün olarak bulvara artı bir değer katması projedeki temel hedeftir.

Reklam

Yorumlar
Yorum bırakmak için giriş yapmalısınız!


Henüz yorum yapılmamış!

Künye
Proje Yeri: Yenimahalle, Ankara
Proje Ofisi: VEN Mimarlık
Proje Tipi: Ofis, Mağaza / Showroom
Proje Tipi Grubu: Ticari
Tasarım Ekibi: Gül Güven
Elektrik Projesi: Denge Mühendislik, Metin Keşan
Proje Başlangıç Yılı: 2014
Arsa Alanı: 6,066 m²
Toplam İnşaat Alanı: 9,216 m²
İlgili Projeler