Garanti BBVA Bankası Teknoloji Kampüsü

ERA Şehircilik Mimarlık tarafından tasarlanan yerleşke, Garanti'nin teknolojik altyapısını oluşturmak, yazılım geliştirmek ve 7/24 IT merkezi işlevini yerine getirmek üzere inşa edildi.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

İstanbul, Pendik’de, D-100 ile TEM otoyollarının arasında, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yakınında yer alan proje, eski bir endüstriyel kimya fabrikası arazisini teknoloji şirketi kampüsüne dönüştürüyor.

Çevresindeki sürekli değişim halindeki doğal topografyadan ve etrafındaki düzensiz kentsel dokuya belirgin bir karşıtlık oluşturma yaklaşımından esinlenerek; ana çalışma mekanı olarak tasarlanan keskin hatlara sahip olan kristal hacim, zeminde yer alan 600 ve 200 kişilik iki konferans salonu, eğitim toplantı salonları, kafeteryalar, Tier4 data merkezi ve spor merkezi gibi birçok fonksiyonu barındıran yeşil tepelerin üzerine yerleşiyor. Bu yatay yüzen hacim, 30m’den fazla açıklıklarda asma köprüler ve cam cephe (glazed screen walls) ile arsanın iki parselini birbirine bağlamaktadır ve yaklaşık 38.000 m2’lik bir peyzaj alanına yer açmaktadır.

Çalışma alanlarının temel tasarım kriteri olarak esneklik ve gün ışığının en verimli biçimde kullanılabilmesi esas alınmış olup, ofis alanlarına erişim zeminden 11 metre yukarıda yükselen açık avlular etrafında düzenlenmiştir. Köprüler ise kullanıcılarına çalışma saatlerinde dinlenip sosyalleşebilme imkanı tanıyan destekleyici birimler olarak yer almaktadır. Şeffaflık, çalışma mekanlarını bir yandan şehir ile bütünleştirirken, kullanıcıların da çevreleriyle etkileşim kurmalarına ve yıl boyunca farklı deneyimler yaşamalarına olanak temin etmektedir. Zeminden yükseltilmiş yatay kristal, üzerinde gökyüzünü, peyzajı ve şehri yansıtan dıştan keskin ve belirgin konsollu görünüme sahip olmakla birlikte, zemindeki iç ana aks akıcı ve eğrisel hatlara sahip yapay tepeler arasında bir dere gibi kıvrılarak büyük avlu ve boşlukların kullanıcıya kılavuzluk etmesine ve deneyim zenginliğine olanak sağlamaktadır.

Yapı, sürdürülebilirlik ilkelerini, gün ışığına entegre aydınlatma, ısıtma ve soğutma sistemleri ile dinamik güneş kırıcılı tek ve çift cidarlı cephe sistemlerinden, iç mekanlara yüzde yüz temiz hava sağlayan özel ısıtma & soğutma sistemlerine kadar daha birçok farklı teknik altyapıyı barındırmaktadır ve LEED Gold sertifikası almaya hak kazanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın