House NA

Sou Fujimoto'nun tasarladığı House NA Tokyo'nun merkezinde bir yerleşim bölgesinde yer alıyor.

Fujimoto’ya göre, küçük evlerin ve yapıların oluşturduğu yoğun konut bölgesinde bir evde yaşamak ancak bir ağaçta yaşamak gibi olabilir. Ağacın birçok dalı vardır ve her biri farklı ölçeklerdeki etkinliklere izin verebilecek boyutlardadır.

Ağaç mekansal olarak ilginç bir portre çizer: dalların oluşturduğu mekanlar birbirinden bağımsız değil birbirlerine kendine özgü görelilikleriyle bağlıdır. Karşındaki veya yukardaki birinin sesini duymak için farklı bir dala atlamak, farklı dallardan biraraya gelenlerin bir mekanda buluşması… Bunlar mekansal olarak yoğun yaşamanın zenginlikleri olarak nitelendirilebilir.

Mekan boyunca neredeyse mobilya ölçeğinde döşemelerden oluşan bu ev bir ağaç gibi birbirleri arasında uzay-zaman göreliliğine sahip yaşam alanları yaratıyor. Ev büyükçe ama tek odalı olarak kabul edilebilir veya döşemelerin her biri oda olarak sayılırsa, çeşit çeşit odalara sahip bir konak olarak da nitelendirilebilir. Kısaca, ayırma ve birlikte tutma tutarlılığına sahip bir ev.

Beyaz çelik iskelet ise fiziksel anlamda ağaçla hiçbir benzerlik taşımıyor. Ama bu mekanda yaşanan hayatlar antik zamanlarda ağaçlarda yaşayanların deneyimlerinin çağdaş bir uyarlaması olarak okunabilir.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın